Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.01.2016.
08:00
Z. Mirković - Vesti A

Bosna strepi od novog rata

U Bosni i Hercegovini prisutan je strah od novog rata, ukazuje bečki dnevnik "Kurir", navodeći da se dosadašnjim stranama u sukobu pridružila još jedna - arapske vehabije.

Srna
Množe se i prete: Hapšenje vehabije

- Šta mislite, kada će početi rat? - bilo je pitanje jednog taksiste na aerodromu Sarajevo s kojim su se suočili novinari bečkog dnevnika.

Taksista nije jedini koji se plaši rata, konstatuje list, dodajući da stanje u Sarajevu prikazuje zabrinjavajuću sliku.

"Svastikama fašističke ustaše - Hrvati provociraju svoje muslimanske sugrađane. Radikalni muslimani, na drugoj strani, veličaju Islamsku državu. Propaganda i međusobno provociranje obeležavaju svakodnevicu. Klima je 20 godina nakon okončanja rata i dalje otrovna", prenosi "Kurir".

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima se pridružila i jedna nova strana u sukobu - arapske vehabije, koje kupuju brojne nekretnine, grade čitave gradove i u međuvremenu su najveći poslodavci u zemlji.

Tajni plan

Takođe, list prenosi i izjave predsednika RS Milorada Dodika da postoji tajni arapski plan prema kome je predviđeno naseljavanje 500.000 vehabija.
Međutim, i manje pristrasni političari, kao što je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, upozorili su na opasnost od islamističkih tendencija, ukazuje "Kurir".
List podseća da je Kurc islamističke tendencije u BIH povezao s uticajem Saudijske Arabije.

Vehabije od svojih zaposlenih očekuju rigorozno pridržavanje veri i ekstremnim pravilima odevanja.

Do sada radikalni, među 2,5 miliona, umerenim bosanskim muslimanima nisu imali važnu ulogu, naglašava list, dodajući da podaci Ministarstva unutrašnjih poslova BiH procenjuju broj vehabija na ne više od 5.000.

To se, međutim može sada brzo promeniti. Samo u Trnovu, turističkom gradiću u nastajanju, investitor iz Emirata je najavio zapošljavanje 10.000 domaćih radnika, što znači da će samo ovaj projekat utrostručiti broj pripadnika bosanskih vehabija.

Uz velike muke, podseća list, Bošnjaci su proteklih godina uspeli da se reše boraca bliskih Al Kaidi koji su tokom rata došli u zemlju.

"Sada će sa dolazećim milijarderima to biti teže. Bošnjaci strahuju od ekonomskog prisilnog misioniranja", prenosi dnevnik.

Jedan neimenovani trgovac ispred kralj Fahd džamije preneo je da kroz džamiju ide jedna nevidljiva linija, koja deli radikalne i one druge.

- Mi ne govorimo jedni s drugima, ali znamo da nas mrze - preneo je on.

Vehabizam je plodno tlo za islamski terorizam, a ćelije s vezama ka Islamskoj državi su ustanovljene u Gornjoj Maoči, Zenici, Bihaću i Brčkom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online