Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.12.2015.
19:22
Srna A

"Ameri pujdali Izetbegovića da ne prihvati mir"

Bivši evropski mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je u proleće 1992. godine lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod uticajem SAD, odbio principe preuređenja BiH i da je prava tragedija što tada nije postignut mir.

wikimedia.org
Nagovorili ga Amerikanci da ne pristane na mir

- Poređenje karte koja je bila utvrđena na osnovu tih principa 18. marta 1992. godine i mape koja je deo Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine pokazuje da je, nakon tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani - rekao je Kutiljero, prenose beogradski mediji. 

Muslimani ispalili granatu na ljude u redu za hleb

Kutiljero je potvrdio i da mu je portugalski oficir, koji je služio u Unproforu u Sarajevu, preneo da je ubeđen da je granata koja je 27. maja 1992. godine ubila 26 građana u redu za hleb u Ulici Vase Miskina bila ispaljena sa područja gde su bili položaji muslimanskih snaga. 

Kutiljero, koji je svedočio po obavezujućem nalogu suda, potvrdio je da su u martu 1992. godine predstavnici sve tri nacionalne zajednice prihvatili principe uređenja BiH sa tri konstitutivne jedinice unutar tadašnjih granica.

- Nakon usvajanja ustavnih principa, Srbi su želeli dalje pregovore o podeli teritorije, a muslimani su počeli da odugovlače. Nedugo pošto su strane prihvatile principe, do mene je počelo da dopire da se Alija Izetbegović javno odriče svog pristanka u izjavama muslimanskim medijima. Tadašnja vlada BiH zvanično je odbacila principe u junu 1992. godine - podsetio je Kutiljero.

On je naglasio da za vreme pregovora nije verovao Izetbegoviću koji je, kako je naglasio, "uprkos srdačnom maniru lagao i bio varljiv".

- Da budem pravičan, Izetbegović i njegovi savetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamernih činilaca spolja koji su mislili da sve znaju najbolje" - rekao je Kutiljero, aludirajući na ulogu SAD.

Karadžić upozoren

Fonet/EPA
Radovan Karadžić

Kutiljero je potvrdio da je tačno i da je lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića upozorio da će sporazum biti moguć samo ako ga prihvate sve tri strane i "sve etnički očišćenje teritorije budu vraćene u stanje pre rata".

Kutiljero je naglasio da "muslimani nisu želeli podelu BiH, Srbi nisu želeli BiH uopšte, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su hteli da pripadaju Hrvatskoj", ali da su pregovorima došli do načelnog rešenja o "tripartitnoj BiH" sličnog onom postignutom u Dejtonu, nakon tri i po godine rata i nebrojanih žrtava.

- Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu BiH ili BiH iz tri dela. Moje uverenje je bilo da samo trodelna Bosna može uspeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum - rekao je Kutiljero.

Na pitanje da li je znao za Karadžićevo insistiranje na priznanju stanja na terenu - do kojeg su srpske snage, po optužnici, došle primenom sile radi zauzimanja teritorija i progona nesrba - Kutiljero je naglasio da mu Karadžić to nikada na taj način nije rekao.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 21:45
амери пујјдали Измметбеговића да не прихвати мир,а за то је Младић крив.
Sreda 09.12.2015. 21:31
Sve se zna ali muslimanski saveznici sa zapada ne dozvoljavaju u svoim medijima i da se to objavi. Priznavanje samo americki i engleski zl//ocina trajalo bi godinama jer to se ni nabrojati nemoze. Kad bi im se pridruzio i vatikan onda bi to trajalo do kraja svijeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online