Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2015.
20:40
rs.n1info.com A

Sukobi izbeglica i migranata, suzavac i kamenje

Jedan čovek je stradao od strujnog udara, a najmanje dvoje je povređeno u sukobima migranata i izbeglica na grčko-makedonskoj granici, gde makedonske vlasti propuštaju samo ljude iz zemalja pogođenih ratom - Sirije, Avganistana i Iraka.

Reuters
Opet haos na makedonskoj granici, ima mrtvih

Čoveka, za koga se veruje da je Marokanac, pogodio je strujni udar kada se popeo na jedan vagon, parkiran ispod vodova pod visokim naponom, blizu granice, rekao je portparol grčke policije. 

Drugi migranti su spustili njegovo telo na zemlju i pokrili ga čaršavom. Jedna grupa Marokanaca je uzela telo nastradalog i iz protesta krenula prema granici, a grčka policija ih je zaustavila suzavcem. 

TV Nova je javila da je Grčka zatvorila granicu sa Makedonijom za sve izbeglice i migrante bez razlike iz koje zemlje dolaze.

Migranti iz zemalja koje ne mogu da uđu u Makedoniju su iz protesta od srede postavili blokadu na putu i sprečavaju bilo koga da ide dalje. Koristili su praznu burad, grane drveća i komade metala da naprave blokadu na oko 120 metara od grčko-makedonske granice i sprečavaju sve Sirijce, Avganistance i Iračane da predju.

Koškanja neprestano izbijaju između grupa uglavnom Iranaca i Pakistanaca s jedne strane i većinom Avganistanaca s druge strane. Jedni druge gađaju kamenjem i najmanje dva muškarca su u četvrtak zadobila povrede glave. 

Grčka policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je na granici i formirala je kordone da zaštiti izbeglice koje čekaju u jednom polju na grčkoj strani da predju u Makedoniju. Grčka je, takođe, poslala dva voza u taj deo da bi obezbedila prevoz za migrante koji ne mogu da pređu granicu a žele da se vrate u Atinu.

Prošle subote jedan 24-ogodišnji Marokanac je zadobio teške opekotine, isto tako što je dotakao žice pod visokom naponom na železničkoj stanici. Njegova povreda izazvala je velike proteste onih koji su čekali da pređu granicu. Više od 5.000 ljudi raznih nacionalnosti nalazi se u graničnom prostoru kod Idomenija.

Makedonija je od 19. novembra uvela restrikcije u propuštanju migranata po nacionalnostima a ovog vikenda podigla je ogradu dugu tri kilometra na granici. Grčka je pod evropskim pritiskom da ograniči priliv migranata koji dolaze na grčka ostrva iz Turske. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online