Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
07:45
M. Obradović - Vesti A

I Hrvati protiv stranih sudija

Inicijativa političkih partija iz Republike Srpske da se na nivou BiH usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile izbačene iz te institucije, naišla je na podršku hrvatskog političkog faktora, ali Bošnjaci su očekivano protiv te ideje.

Većinu odluka Ustavni sud doneo preglasavanjem Srba i Hrvata

Podsetimo, nakon što je Ustavni sud zabranio Srpskoj da 9. januara proslavlja Dan Republike, ključni politički lideri na sastanku sa Miloradom Dodikom, predsednikom Srpske, usaglasili su zajedničku izjavu u kojoj je Parlamentarnoj skupštini BiH dat rok od 120 dana da usvoji Zakon o Ustavnom sudu. S obzirom na način odlučivanja u organima BiH, takva inicijativa je nesprovodiva, ako je ne podrže bošnjačke i hrvatske stranke.

- Ustavni sud BiH u kojem ima sudija-stranaca trebalo je da radi samo pet godina. Prošlo je vreme kad nam trebaju stranci. Ustavni sud BiH treba biti sastavljen od domaćih sudija i zato je neophodno da se usvoji zakon - smatra Božo Ljubić, predsednik Glavnog saveta Hrvatskog narodnog sabora.

U proteklih 20 godina, Ustavni sud je u nekoliko desetina navrata donosio odluke preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija, pa su se one usvajale tesnom većinom u kojoj su, po pravilu, bili troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija. Da zlo bude veće, u aktuelnom sazivu Ustavnog suda BiH dvoje bošnjačkih sudija su ranije bili istaknuti funkcioneri Stranke demokratske akcije, a reč je o Mirsadu Ćemanu i Seadi Palavrić. Poređenja radi, srpske sudije Miodrag Simović i Zlatko Knežević nemaju nikakvu političku, već isključivo stručnu prošlost. Bošnjačkim strankama ovakva situacija odgovara, i sasvim logično ne prihvataju da se bilo šta menja, što ovih dana i poručuju u svojim izjavama.

- Nervoza i neprimerena reakcija zvaničnika iz RS su dokaz da su strane sudije još potrebne u Ustavnom sudu BiH - rekao je Šefik Džaferović, potpredsednik SDA.

Godinama u foteljama

Troje stranih sudija Ustavnog suda svoje velike plate u ovoj instituciji zarađuju već godinama. Rumun Tudor Pantiru imenovan je na tu poziciju 2002. i mandat mu je trajao do 2006, da bi ponovo bio izabran 2012. godine. Makedonka Margarita Caca Nikolovska sudija je od 2011, a Nemica Konstans Greve imenovana je još 2004. godine.

Dok lider SDA Bakir Izetbegović likuje i ultimativno zahteva od vlasti RS da sprovedu odluku Ustavnog suda o Danu Republike, interesantno je da upravo njegovi kadrovi te odluke ne sprovode! Naime, objavljeno je da do sada ukupno 91 odluka Ustavnog suda BiH nikada nije provedena, a apsolutni rekorderi po tom pitanju su Parlamentarna skupština BiH, Vlada Federacije BiH i Kanton Sarajevo, na čijem čelu su upravo kadrovi SDA.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 07:53
Sto se tice RS vreme je za referendum i miran razvod of BIH federacije .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online