Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.11.2015.
04:13
M. Obradović - Vesti A

Udar na temelje Srpske!

Ustavni sud BiH zabranio je Republici Srpskoj da slavi Dan Republike 9. januara, ali vlastima u Banjaluci ne pada na pamet da se odreknu proslave tog datuma i tako izbrišu sećanje na skupštinu iz 1992. godine na kojoj je praktično osnovana Srpska.

Politička odluka:Bakir Izetbegović na sve načine pokušava da negira postojanje RS

Postupajući po apelaciji Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Ustavni sud je doneo odluku koja je otvorila prostor za razna tumačenja, no njena suštine jeste da Srpska ima pravo da proslavlja Dan Republike, ali da to ne sme da radi 9. januara, kada se obeležava i veliki verski praznik Sveti velikomučenik Stefan, jer se time navodno vređaju osećanja ostalih konstitutivnih naroda u RS. Narodnoj skupštini RS dat je rok od šest meseci da promeni Zakon o praznicima RS i uskladi ga sa Ustavom BiH.

Ova skandalozna odluka očigledan je politički, a ne pravni čin, jedinstven je komentar svih zvaničnika iz Republike Srpske uz poruku da će Banjaluka i dalje slaviti 9. januar i neće sprovesti odluku Ustavnog suda. Predsednik Srpske Milorad Dodik najavio je za nedelju ili ponedeljak sastanak sa svim relevantnim političkim faktorima u RS.

Pogazili Dejton!

Pravni ekspert Mile Dmičić ocenio je da se odlukom Ustavnog suda BiH izražava nepriznavanje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskih rešenja za BiH.
- Ova odluka je prvenstveno politički, a ne pravno zasnovan akt. Odluka je neprovodiva, jer negira nastanak Republike Srpske i ne uvažava njen najviši opšti pravni akt, koji je na osnovu najviših međunarodnih, regionalnih, kao i domaćih akata utemeljio najviše standarde zaštite ljudskih prava i sloboda svim konstitutivnim narodima i građanima na celoj teritoriji Republike - smatra Dmičić, koji je bio i član delegacije NSRS na raspravi pred Ustavnom sudom o Izetbegovićevoj apelaciji.

- Moj predlog biće da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici Srpske neće raditi u zajedničkim institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj predlog biti prihvatljiv za sve. Mi po ovom pitanju moramo da budemo jedinstveni jer samo tako možemo nešto da uradimo, u suprotnom napravićemo samo karikaturu - poručuje Dodik.

On smatra da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija.

- Javnost neće oprostiti različito delovanje. I stoga mislim da je ovo pitanje gde moramo da pokažemo jedinstvo i da zajedno zatražimo povlačenje odluke. Ako nema njenog povlačenja, onda naše ponašanje treba da bude veoma jasno - u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbaciti odluku, u parlamentu BiH tražiti da se odmah donese zakon o Ustavnom sudu kojim će biti ograničen njegov voluntarizam i rad sveden na odlučivanje po pravnoj neusaglašenosti zakona sa Ustavom, a ne da bude mesto donošenja političkih odluka - pojasnio je Dodik.

Šta su Bakirove namere?

Iako je Ustavni sud zabranu Dana Republike motivisao razlozima što taj praznik pada na dan kada pravoslavci proslavljaju veliki verski praznik, stvarna suština apelacije Bakira Izetbegovića je potpuno drugačija. Njegova namera je, a toga su svesni svi važniji faktori u Srpskoj, da se negira ono što se dogodilo 9. januara 1992. godine, a to je odluka o stvaranju RS. Podsetimo, tog datuma su srpski poslanici iz nekadašnje Skupštine Republike BiH održali sednicu na kojoj je usvojena deklaracija o osnivanju Srpske Republike BiH, čime je udaren temelj sadašnjoj Republici Srpskoj. Negiranje tog dana i tih događaja, praktično je voda na mlin bošnjačkim političarima koji godinama tvrde da je RS "nastala na zločinu i genocidu kao posledica rata u BiH".

Uostalom, vlasti u Banjaluci na to obavezuje i deklaracija Narodne skupštine RS, koja je usvojena u aprilu. Imajući u vidu situaciju u Ustavnom sudu BiH, najviše zakonodavno telo Srpske donelo je odgovarajuće zaključke i poručilo da nikakvo ukidanje najvažnijeg praznika za Srpsku neće biti prihvaćeno. A situacija u Ustavnom sudu BiH je takva da je odluku o zabrani proslave Dana RS, 9. januara, donelo troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija. Iako to nije zvanično objavljeno, "Vesti" saznaju da je njih petoro praktično preglasalo srpske i hrvatske sudije koji su bili protiv. To nije prvi put da se dešava da stranci i Bošnjaci u Ustavnom sudu donose odluke protiv Srba i Hrvata, što je ponovo otvorilo pitanje funkcionisanja Ustavnog suda BiH u ovakvom sastavu, jer potpuno je neverovatno da 20 godina od završetka rata u najvišoj pravosudnoj instituciji zemlje i dalje ravnopravno glasaju stranci.

Ignorisati odluku

S obzirom na to da je NSRS ostavljen rok od šest meseci da izmeni Zakon o praznicima, izvesno je da će RS predstojeći 9. januar, sigurno proslaviti kako je to rađeno i prethodnih godina. Trenutno u Srpskoj preovladava stav da odluku Ustavnog suda BiH treba potpuno ignorisati, mada ima i onih koji misle da pravnu borbu treba nastaviti, iako je nejasno na koji način. Ipak, sudeći po raspoloženju aktuelne vladajuće garniture, Dan RS će biti proslavljan i narednih godina, a to ne bi bilo prvi put da neka odluka Ustavnog suda BiH ne bude sprovedena.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online