Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 24.10.2015.
19:44 >> 23:57h
Tanjug, Mondo rs, B92, Srna A

Podgorica: Pucnjava na protestu opozicije, priveden Andrija Mandić!

Demonstranti na protestu opozicije u Podgorici pokušali su nasilno da upadnu u Skupštinu Crne Gore. Policija je na to odgovorila šok bombama i suzavcima. RTS prenosi da su demonstranti gađali skupštinu petardama uz uzvike "nema više čekanja", a na ulicama su i specijalne jedinice policije. Tanjug javlja da su se oko 22 časa mogli čuti i pucnji. U ovom trenutku nije poznato ko je pucao. Dobar deo učesnika protesta je u tom trenutku počeo da beži, javlja agencija.

23.37 - Priveden Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije.

 

 

22.42 - Policija rasterala demonstrante po širem centru Podgorice, i dalje ispaljuje suzavac, javlja RTS

22.30 - Centar Podgorice u dimu suzavca, gradom odjekuju pucnji. Funkcioner DF-a Slaven Radunović rekao je će još deset minuta čekati predsednika parlamenta Ranka Krivokapića. Ubrzo nakon toga počele su da lete baklje i razni predmeti u pravcu policije koja je odgovorila velikom količinom suzavca. 

Centar Podgorice "pliva" u ovom trenutku u dimu suzavca a demonstranti su rasterani sa platoa ispred Skupštine.

 

TV Crne Gore javlja da je povređeno nekoliko policijaca i da, prema nezvaničnim informacijama, grupa maskiranih ljudi sa bezbol palicama idu prema zgradi Vlade.

Vlada Crne Gore tvitovala da su demonstranti brutalno napali policiju.

22:15 - Pred zgradom Skupštine Crne Gore prvo su zapaljene baklje i bačene petarde, a posle toga je policija bacila suzavac i nekoliko šok bombi. Na društvenim mrežama navode i da ima povređenih, a mogu se videti i fotografije na kojima se vidi dim od suzavaca.
22 :10 - U centru Podgorice gde se održava protest predvođen Demokratskim frontom večeras nešto posle 22 sata čuli su se pucnji, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta. U ovom trenutku nije poznato ko je pucao. Policija ispaljuje suzavac.
22:00 - Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kaže da mu je lider Nove Andrija Mandić u telefonskom razgovoru preneo nameru da uđe u zgradu parlamenta. Krivokapić je Mandiću poručio da je moguće da poslanici DF-a u skupštinu uđu na način na koji ulazi i njen predsednik, “ako treba i sa njim, a nikakvih razbijanja barijera ne sme biti”. Predsednik Skupštine Crne Gore istakao je da u tom razgovoru nije bilo reči o prelaznoj vladi.

21:00 - Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić poručio je da je spreman da dođe i ponudio je poslanicima Demokratskog fronta da uđu u zgradu parlamenta na sporedna vrata ali su oni to odbili insistirajući da uđu na glavni ulaz, rekao je okupljenima clan prededništva DF-a Predrag Bulatović.

 

Organizator je sa bine uputio poziv građanima Podgorice koji nisu na protestu da im se priključe kako bi se “osvojila sloboda”.

 

Plato od predsedništva do raskrsnice ulice Slobode je potpuno ispunjen demonstra ntima. Prema procenama podgoričkih medija, protestu prisustvuje između 5.000 i 8.000 ljudi.

 

Policija diskretno čuva zgradu Skupštine i Vladu. U toku je obraćanje funkcionera DF-a okupljenima.

20:40 - Predsednik NSD-a Andrija Mandić pozvao prisutne poslanike opozicije da uđu u Skupštinu Crne Gore na pregovore."Pozivam policajce da nas ne diraju, nismo naoružani", rekao je Mandić.
20 00 - Kolona demonstranata došla ispred Skupštine Crne Gore.
19:50 - Predsednik DNP-a Milan Knežević pred okupljenima dao je rok od 45 minuta premijeru Milu Đukanoviću i predsedniku Skuštine Ranku Krivokapiću da ispune zahteve organizatora protesta.

Skup je počeo izlaskom na binu poslanika Demokratskog fronta, predvođenih liderima Nebojšom Medojevićem i Andrijom Mandićem, SNP-a i tri nezavisna poslanika u crnogorskom parlamentu.
 
Građani predvođeni opozicionim liderima krenuli su u protestnu šetnju sa Trga Republike ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i platoa ispred zgrade Skupštine, gde će protest biti nastavljen.

U gomili se vide zastave Crne Gore i Srbije, a mogu se videti i kokarde i majice sa srpskim obeležjima. Trenutno je sve mirno.

Uprava policije je saopštila da je grupa građana iz Nikšića, prilikom dolaska na Trg Republike u Podgorici, prolazeći ulicom u kojoj se nalazi Ambasada Albanije, bacila nekoliko kamenica na ambasadu, ali nije bilo povređenih.

To je prenela i Vlada Crne Gore na svom zvaničnom Tviter nalogu, navodeći da "nema lomova, samo dva manja ošećenja na fasadi".


Na protestu se mogu videti i transparenti na kojima piše "Nikad u NATO" i "Vojna neutralnost Crne Gore".

Pojedici uzvikuju "Gotov je" i "Milo lopove". DF koji već 20 dana održava proteste u Podgorici, traži ostavku vlade i održavanje izbora

Policija je dozvolila okupljanje, a predsednik Crne Gore Filip Vujanović je pozvao organizatore da se potrude da njihovo okupljanje protekne mirno i bez ugrožavanja ustavnog poretka zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online