Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.10.2015.
18:48
alo.rs A

Da li je ovo kraj gospodara Crne Gore?

Najveći koalicioni partner okrenuo mu je leđa, opozicija se ujedinila, donekle očekivana reakcija, tačnije zaštita Zapada izostala je, a narod odlučio da pokaže svoje nezadovoljstvo... Postaje sve izvesnije da se četvrt veka dugoj vladavini Mila Đukanovića bliži kraj.

M. Karović
Poljuljano samopouzdanje crnogorskog premijera: Milo Đukanović

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za "Alo!" tvrdi da i sam režim shvata da na čelu Crne Gore neće ostati još dugo.

- Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i Milo, koji vlada četvrt veka. Atmosfera u Crnoj Gori zaličila je na kraj Miloševićevog režima, i to je razlog nervoze koja je izazvala prekomernu upotrebu sile i nasilno prekidanje mirnih demonstracija. Đukanović ima problem, pozicija mu je poljuljana prvenstveno zato što mu je najveći koalicioni partner SDP okrenuo leđa, odnosno što su naglasili da je trenutna vlada samo tehnička i da su oni uz DPS-a samo do ulaska Crne Gore u NATO, što se očekuje u decembru. Narod je nezadovoljan, iz aviona se vidi da je sve dole ogrizlo u korupciji, a to se ne dopada Zapadu. Primetno je da se Zapad ponaša poprilično pasivno i ne podržava Đukanovića. Sa druge strane tu je Rusija, koja se umešala na strani opozicije - objašnjava Popov.

Srbija se neće mešati!

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče povodom sukoba opozicije i vlasti u Crnoj Gori da se Srbija ne meša u unutrašnje probleme te zemlje, ali da vodi računa o sigurnosti Srbije i tome da se sukob ne prenese kod nas.

Potvrđujući da je zbog problema sa koalicionim partnerom vlada Mila Đukanovića destabilizovana, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac za ističe da je očigledno da DPS sada pokušava da u celu priču uvede NATO.

- Nakon neutralne reakcije EU, tvrdnjama da su demonstracije opozicije, u stvari, usmerene samo na sprečavanje Crne Gore da uđe u NATO, DPS ima cilj da pridobije NATO zemlje - ističe on.

I Božidar Čolaković iz Centra za politička istraživanja u Nikšiću ističe da posle demonstarcija u Crnoj Gori više ne može ništa biti isto.

- Naravno, nemoguće je prenebreći postojanje interesa velikih sila u celoj priči, ali je važno naglasiti da zahtev za slobodnim i fer izborima potiče isključivo iz Crne Gore. Sudeći prema poslednjim izjavama relevantnih predstavnika EU, OEBS-a, ambasada zapadnih zemalja u Podgorici, može se reći da oni stoje na pozicijama odbrane principa prava na slobodno izražavanje mišljenja, slobodu okupljanja, slobodu štampe, poštovanje zakonskih okvira. U onoj meri u kojoj se pomenuti principi poštuju, relevantni politički faktori u Crnoj Gori imaju podršku Zapada. U svakom slučaju, čini se da posle najnovijih događaja ništa neće biti isto - kaže on.

Politički analitičar iz Crne Gore Boris Marić ističe da će zbog cele situacije u Crnoj Gori neminovno doći do raspisivanja vanrednih izbora.

- Naredna godina je svakako trebalo da bude izborna godina, sada nakon svega što se izdešavalo oni će uslediti ranije i građani će imati priliku da se izjasne - ističe on.

Sa druge strane, potpredsednik crnogorske Vlade Duško Marković poručio je juče da do ostavke Vlade i formiranja prelazne, što je DF zatražio da se desi do subote, neće doći ni u ludilu.

- Od ostavke Vlade i prelazne vlade u subotu neće biti ništa, zbog toga što je to nedemokratski zahtev, koji odudara od političkih i demokratskih standarda - izjavio je Marković i dodao:

- Crna Gora je zasad stabilna, ali je sasvim izvesno da je ta stabilnost pred izazovom - poručio je Marković.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 20:22
Pa Milo je izbor "časnijeh Crnogoraca",bez obraza,čojstva i pravoslavlja.
Sreda 21.10.2015. 22:20
Virus se ne moze zaustaviti pa cak kada bi ovaj i otisao u proslost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online