Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.08.2015.
14:25
Tanjug A

Hrvatska neće dobiti Salopeka, ID ne vraća pogubljene

Dok traju neizvesnost i nagađanja oko vremena kada su dželati Islamske države (ID) izvršili egzekuciju nad hrvatskim državljaninom Tomislavom Salopekom, stručnjaci ističu da su mali izgledi da džihadisti predaju telo taoca.

Tanjug/AP
Ako je ubijen, Hrvatska neće dobiti njegovo telo

Američkii stručnjak za islamski terorizam Bil Rođio kaže da ID nikada do sada nije vratila telo nijednog taoca, Amerikance, Britance, jordanskog pilota. Tela su, kaže, obično ostavljena na nepoznatoj lokaciji.

Hrvatski stručnjak za terorizam Marko Bilandžić ističe da je suludo nagađati o terminu Salopekovog navodnog ubistva za koje ne postoji potvrda da se uopšte dogodilo.

- Tačan odgovor u ovom trenutku mogli bi dati eventualno samo stručnjaci za forenziku i patolozi. No, ono što pouzdano na osnovu raspoloživih podataka znamo jeste da je nepoznata sudbina ostataka osoba koje su islamistički teroristi dekapitirali - naveo je Bilandžić.

On kaže da postoji samo jedan izuzetak kada su džihadisti telo ponudili za otkupninu. Bilandžić je ukazao na okolnosti i scenografiju egzekucije, koje su u svim dosadašnjim slučajevima uvek iste. Postupak se, kaže, ne menja, a kao zanimljivo ističe koliko je sve to nalik zatočenicima u Gvantanamu.

- Poruka koju oni žele da pošalju je sličnost sa Gvantanamom - narandžasta odela, zatočenici koji kleče, dok iznad njih stoje njihovi otmičari s nožem i tako seju strah ostatku sveta - naveo je.

I dok bezbednosne službe i svetski mediji proveravaju da li je Salopek zaista ubijen, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava svoje građane da bez preke potrebe ne putuju u Egipat.

Islamska država tvrdi da je Salopeku, koji je kidnapovan 22. jula u blizini Kaira, odrubila glavu, međutim ni hrvatske ni egipatske vlasti o tome nemaju zvaničnu potvrdu. U međuvremenu, pojavili su se novi detalji Salopekove otmice, koji je u Kairu radio za francusku firmu. Isopostavilo se, naime, da je Salopek kidnapovan, a njegovi otmičari su za njegovo oslobađanje tražili milionski iznos. O kom iznosu je reč u toj francuskoj kompaniji ne žele da saopšte.

Portparol kompanije CGG Kristof Barnini je za hrvatske medije rekao da su pokušavali da stupe u kontakt sa otmičarima telefonom i meilom, ali da odgovor nisu dobili.

U čevrtak, 5. avgusta objavljen je snimak zarobljenog Salopeka i novi zahtev džihadista - oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora, a šest dana kasnije i fotografija njegovog navodnog smaknuća. Dan kasnije pojavio se i audio zapis likvidacije.

Islamska država je postala prava država

Prema Bilandžićevim rečima Islamska država zaista već postaje država s elementima unutrašnje državnosti s obzirom na to da već imaju usvojen i budžet i to u iznosu od četiri milijarde evra, ''vladu, civilnu i vojnu upravu''!

- Takođe, imaju svoje pokrajine, ministre, gradonačelnike, šefove. Nama, ovde u ovom delu Evrope, nije potpuno poznato dokle su već došli sa svojim naumima - naveo je ovaj ekspert, istakavši da ono što džihadisti žele je politička moć, stvaranje i funkcionisanje kalifata na teritorijama postojećih država koje ne priznaju ni njihove nacionalne granice.

Žele, kaže, moć i uticaj kako bi stvorili svoja „carstva“ koja će urediti po šerijatskom zakonu.

- Islamistički teroristi, to je jasno, islam, džihad i Kuran shvataju na svoj način - naveo je Bilandžić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online