Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.08.2015.
11:49
Jutarnji list.hr A

"Da je oteti Hrvat ubijen, već bi bilo objavljeno"

Portparol egipatskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je juče za hrvatski "Jutarnji list" da su "pronađeni neki dokazi" i da se "tragovi ispituju", kao i da je u toku je "pokušaj lociranja Salopeka"

youtube.com
Smrt uživo nije neouobičajena za islamiste

On je dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko ovog slučaja.

Na pitanje da li to znači da je Tomislav Salopek živ, Abu Zeid je rekao:

- Pokušavamo to da saznamo. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je reč o suprotnom.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu, a bezbednosne snage su, navodno, upale u uporišta ekstremista na Sinaju. Abu Zeid o tome kaže da Ministarstvo spoljnih poslova nema uvid u operativne detalje istrage, ali je siguran da će egipatske vlasti ovo rešiti što pre.

- Ovakvi incidenti su izolovani, raštrkani i događaju se u nekim delovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, i Egipat nije područje terorizma, ali takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordiniraju svoje napore, pokažu solidarnost i dele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije - objašnjava on.

- Oni mogu prisvajati što žele, ali Sinaj je egipatska zemlja i sve analize govore da drže samo pet odsto Sinaja, što je minimalno područje - rekao je o Sinajskoj provinciji.

Napomenuo je kako je ono što dodatno podgreva terorizam situacija u regionu i činjenica da su susedne zemlje izgubile kontrolu nad svojim granicama preko kojih se onda krijumčari oružje, ali i teroristi.

Za zahtev koji su otmičari dali - oslobađanje muslimanskih žena iz zatvora - tvrdi da je vrlo uopšten, ne zna se na koga se odnosi te se radi samo o pokušaju da pokažu da imaju neki cilj.

- Da su ozbiljni, rekli bi na koga misle - ističe i dodaje da se radi o “destruktivnom činu terora koji nema opravdanja”. Isto tako, ne zna ništa o navodima iz medija da egipatske vlasti navodno razmišljaju o tome da puste iz zatvora te “muslimanske žene” - za koje se smatra da su aktivistkinje povezane s Muslimanskom braćom.

On je naglasio da egipatske vlasti čine sve što mogu da lociraju i oslobode Salopeka, ali da imaju pravilo o nepregovaranju s teroristima.

- Tolerancija za to je nula i nadamo se da ćemo ga uz pomoć otkrivenih tragova što pre pronaći i osloboditi - zaključio je Abu Zeid.

Hrvatski državljanin Tomislav Salopek otet je 22. jula, a snimak u kom kaže da će biti ubijen ukoliko egipatske vlasti ne oslobode muslimanke iz zatvora objavljen je početkom avgusta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online