Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.08.2015.
08:56
Tanjug A

Patrijarh Irinej: "Oluja" je bila tragedija biblijskih razmera

Patrijarh srpski Irinej rekao je u utorak na obeležavanj Dana sećanja da je srpski narod u "Oluji" zadesila tragedija biblijskih razmera i da je počinjen veliki zločin koji su činila naša braća po veri sa kojima nas vezuje istorija.

Tanjug
Zloćin počinila braća po veri: Patrijarh Irinej

Patrijarh je u obraćanju u Sremskoj Rači rekao da je to bila tragedija biblijskih razmera kakvu su nekada doživeli Jevreji i Jermeni i da smo mi Srbi odmah iza njih.

Kako je rekao zločin su počinila naša braća po veri, isti po crkvi "sa malim razlikama što smo mi pravoslavni a oni rimokatolici" i da smo bili krivi samo zato što smo Srbi pravoslavne vere.

Naveo je da zato raduje nedavno upućen predlog pape Franje da se formira komisija predstavnika srpskog i hrvatskog naroda koja bi se bavila razlozima tolike mržnje između dva susedna i po mnogo čemu slična naroda.

Patrijarh je poručio i da Srbi nisu genoicidan narod, da to nisu nikad bili uz svojoj istoriji, da su naprotiv mnogo postradali, a da je o njima  stvorena slika kao o narodu koji mrzi i progoni i ubija.

Ta je slika daleko od nas, poručio je patrijarh Irinej i dodao da zlo i zloba nikome dobro nisu doneli, te da je potrebno da zavlada ljubav, da nju treba da nosimo u sebi, ali i među narodima.

Dao Bog da se povrati mir narodu našem i svim narodima - to je želja naša i božija i molimo se gospodu da naša želja bude uslišena, poručio je na kraju obraćanja srpski patrijarh.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.08.2015. 09:59
Prestanite da izigravate besne gliste . Hrvati samo slave "pobedu" koja im je donela slobodu , mir i celovitu drzavu . Srbi sa prostora tzv. SAO Kninske Krajne kasnije tzv. RSK , nikada nisu pristali da budu drzavljani R.Hrvatske. Srbi su se politicki i oruzano borili protiv Hrvata . Srbi nikada nisu priznali Hrvatsku kao svoju drzavu tako da Hrvatska ( secate se onoga "ovo je Srbija" ili "Virovitica,Ogulin,Karlobag...") i da je htela ,a nije - nije ni mogla da protera "svoje drzavljane" . Jos se jedno pitanje namece , ako su Srbi bili ustavotvorni narod u Socijalistickoj Federativnoj Republici Hrvatskoj zasto nisu hteli demokratskim putem da se problemi rese (tada Hrvati ne bi mogli da proteraju svoje drzavljane)..... Dalje : Nas cenjeni Savo Strbac "odlazak" Srba objasnio je ovako : " Morali smo da sacuvamo nasu biolosku masu , mogle je izginuti nase stanovnistvo , zene , civili . Zbog toga smo se odlucili na egzodus " ... znaci da niko nije Srbe primoravao ( uz to nisu bili hrvatski drzavljani ) , a za nase slavne Vojvode bili smo samo (nazalost) "bioloska masa" . Veravatno mnogim "Veloksrbima" nije poznato da je na hrvatskoj strani sudelovalo i borilo se oko 10000 Srba .... Ja sam jedan od obicanih i normalnih Srba kome je mnogo zao zbog svih desavanja . Eh da nije bilo tih usijanih glavurda , pa da smo se "razveli" kao sto su to ucinili Slovacka i Ceska - gde bi nam bio kraj !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online