Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.08.2015.
19:21
Tanjug A

Standard: Hrvatska slavi pobedu umesto mira

Hrvatska 20 godina posle vojno policijske akcije Oluja slavi pobedu umesto mira, ocenjuje bečki dnevnik "Standard". Nekadašnji savetnik hrvatskog predsednika Ive Jospipovića, Dejan Jović rekao je tom listu da je Oluja samo vrh ledenog brega jedne politike, koja je rat više slavila umesto da se njega seća.

facebook.com/Centar za mirovne studije
Sramota: Hrvatska slavi zločine počinjene nad Srbima

- To je učinjeno kako bi se mobilisale pristalice za predstojeće izbore i manjine, posebno Srbi diskreditovale kao nepatriotske - rekao je Jović.

On je ukazao da Hrvatska nije operacijom Oluja ponovo uspostavila pun suverenitet, već mirovnim sporazuom iz Erduta novembra 1995, čija godišnjica se u Hrvatskoj, nažalost, ne obeležava.

Oluja je bio samo korak ka reintegraciji teritorije, ali ne i stanovništva, rekao je Jović dodajući da ona simbolizuje politiku jedne reintegracije Hrvatske bez Srba.

List prenosi da se u Zagrebu održava vojna parada povodom 20 godišnjice Oluje, kao i da je u Kninu postavljena bista nekadašnjeg predsednik Hrvatske Franje Tuđama.

Proslava Oluje već godinama izaziva svađu, jer je, kako ukazuje dnevnik, hrvatska vojska je tada "prilikom legitimnog povraćaja Krajine", koja je od 1991. bila zaposlednuta od strane srpskih snaga, proterala desetine hiljada Srba.

Hrvatski "specijalni policajci", prema "Standardu" su počinili brojne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva.

S tim u vezi list ukazuje na ubistvo petoro starijih Srba u mestu Grubori 25.avgusta, a hiljade kuća Srba je zapaljeno.

Za nacionalističko opredeljene Hrvate "Oluja" i pored toga "pobeda u domobranskom ratu", dok je za Srbe u Hrvatskoj povezana sa gubitkom domovine, a oni koji su pobegli u Srbiju i dan danas žive u smeštajima za izbeglice.

"Danas, 20 godina kasnije, Hrvatska pokušava da prikaže vojnu silu, a kritičku distancu prikazuje samo malo njih", konstatuje dnevnik.

"Standard" ističe da se čini da jedna čitava zemlja "tone" u nacionalističkom pobedničkom ludilu.

Istovremeno list prenosi da je vojna parada u Zagrebu smišljena od strane premijera Zorana Milanovića kako bi se zbegla nacionalistička okupljanja u Kninu, koje su proteklih deset godina instrumentalizovali nacionalisti.

Srbi apeluju na Austriju da osudi "Oluju"

Bečko udruženje "Slovenska unija" pokrenulo je apel austrijskim vlastima da osude hrvatsku vojnu operaciju "Oluja" kao genocid.

- Mi Srbi koji živimo u Austriji zahtevamo od zvaničnika Austrije, vlade, kao i političkih partija da usvoje rezoluciju u kojoj se najoštrije osuđuje ratni zločin koji je poznat kao operacija "Oluja" - navodi se u apelu.

Predsednik Slovenske unije Stevan Raducić, rekao je da bi, ukoliko austrijski zvaničnici, upute čestitke hrvatskoj vladi ili prisustvuju proslavi u hrvatskoj ambasadi, to smatrao poniženjem žrtava.

- Molim za razumevanje da mi i mnogi ostali smatramo progon više od 500.000 Srba i ubistvo više hiljada civila kao genocid - poručuje Raducić.

Slovenska unija pokrenula je posebni profil na Fejsbuku "Oluja" da se zločin nikad ne zaboravi" na kojem prikuplja podršku za ovu akciju.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.08.2015. 20:55
Покушавам да схватим шта се крије иза свих ових "осуда" хрватске прославе, које стижу из европе? Па та иста европа је наоружавала те исте хрвате и брже боље признавала сецесионизам бивших република ? И сад као одједном - није лепо што хрвати славе своју победу ? да не спомињем лицемерство србије која као обележава дан сећања а пола државе у власништву уст*ашких фирми ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online