Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.08.2015.
13:48
mondo rs A

Evo šta Hrvati kažu o "Oluji"

Naslovne strane hrvatskih portala prepune su vesti o "veličanstvenoj paradi" kojom će Hrvatska proslaviti "Oluju" – akciju hrvatske vojske tokom koje je proterano više od 220.000 Srba, a ubijeno oko 2.000 ljudi.

printscreen
Sa hrvatskih portala

Uoči održavanja parade povodom "pobede u Oluji" na ulice Zagreba izaći će 2.700 pripadnika Vojske Hrvatske, kojima će se pridružiti pripadnici policije, službi za zaštitu i spasavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i deo ratnih veterana i istorijskih jedinica, poput Sinjskih alkara i Dubrovačkih trombunjera.

Portal "Index.hr" na naslovnoj strani ima hronologiju događaja u kojoj navodi da je u "oslobodilačkoj vojnoj akciji Domovinskog rata oslobođeno više od 10.000 kvadratnih kilometara područja u severnoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu koja su četiri godine bila pod okupacijom pobunjenih Srba"”.

Takođe, "Index" je objavio da je za paradu, koja počinje večeras u 18 sati, potrošeno oko 15 miliona kuna (oko dva miliona evra).Portal je u anketi pitao čitaoce da li su za njeno održavanje i oko 54 odsto je odgovorilo da, protiv je oko 41 odsto, a uzdržano četiri odsto.

"Dnevnik.hr" na naslovnoj strani, pod naslovom "Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta Došla sva vojska, skupili se, našao se sako sa svojim - moga tate nema…", prenosi ispovesti čitalaca, odnosno njihove odgovore na pitanje "da li se sećaju i se gde su bili u trenutku oslobođenja Knina".

"Imala sam deset i po godina. Kraj Oluje. Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska, skupili se, našao se svako sa svojim - mog tate nema. Mama i ja sve prošle, ali njega nema. Kažem ja mami: hajmo mi mama kući, tata je garant poginuo”...

"Mi odemo bez reči kući. Mi pred stanom, vrata otvorena - panika! Sve je na mestu u kući, jedino se iz kupatila čuje 'mičite mačku od mene, ja sam pun buha!' Ne znaš je l' bi ga čovek zagrlio ili tresnuo! On je došao direktno kući", ispričala je čitateljka za Dnevnik.hr.

Hrvatski "Dnevnik" piše i o pilotima kojie će “parati hrvatsko nebo za proslavu Oluje”, ali i izjave dvojice generala koji su učestvovali u ratu.

"Jutarnji list" najviše pažnje posvetio je planu parade i specijalnom režimu saobraćaja, ali i specijalnim gostima – generalima stranih zemalja koji će prisustvovati tom događaju.

Od VIP gostiju izdvajaju dva visoka generala iz SAD-a, Poljska šalje zamenika načelnika Generalštaba i jednog generala, iz BiH dolaze ministarka obrane, Litvanije šalje zamenika ministra obrane, a Albaniju će paradi zastupati načelnik Ganeralštaba, dok će Makedoniju predstavljati general.

Hrvatska radio-televizija (HRT) navodi da će se “Oluja” slaviti na “pristojan, domoljuban i kulturan način”. Kako piše, slaviće je hrvatski vojnici od Avganistana do Somalije i Mediterana.

"Dalmacijanews" na naslovnoj strani prenosi čestitke članova Sabora povodom hrvatskog Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

"Šibenskiportal" poziva sve Hrvate da sustra isprate proslavu “Oluje” u Kninu gde će nakon svečanosti, biti priređen i koncerT.

Portal "Slobodnadalmacija" na naslovnoj strani takođe najavljuje “paradu pobedničke vojske” i dodaje da Hrvatska “ima šta pokazat i čime se pohvalit”. Dalmatinski portal na naslovnoj strani piše i o grafitu u Benkovcima na kome je osvanuo sprski grb. Naslov teksta je “Sramotni čin - Provokcija uoči Oluje: Kod Benkovca na hrvatskoj zastavi osvanuo srpski grb”.

Tokom vojne akcije "Oluja" Hrvatska je krenula u potpunu ofanzivu na Kninsku krajinu i uz pomoć pojedinih zapadnih sila uspela je da protera više od 220.000 Srba. Ubijeno je oko 2.000 ljudi, mnoge kuće su porušene, opljačkane, spaljene...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online