Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.08.2015.
19:12
Tanjug A

"Saosećamo sa svim stradalnicima - i Hrvatima i Srbima"

Srpsko narodno veće (SNV) je, povodom 20 godina od akcije Oluja i 25 godina od ratnog raspada Jugoslavije i početka sukoba u Hrvatskoj, poručilo da saoseća sa svima, i Hrvatima i Srbima, koji su pretrpeli patnje u periodu ratnih strahota.

facebook.com/Centar za mirovne studije
Moralni osećaj pokajanja i moralna zrelost oprosta - da li su mogući?

Veće ukazuje da u hrvatskoj javnosti, u istupima predstavnika države i društva, ni nakon 20 godina nema spomena na istorijsko stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, kao ni iskaza moralne i istinske pravne odgovornosti za zločine koji su počinjeni tokom i nakon Oluje.

Kako je istaknuto u saopštenju koje potpisuje predednik Milorad Pupovac, SNV saoseća sa svima koji su ostali bez svojih najbližih, bez zdravlja, svojih domova, zavičaja i svega što su generacijama i vekovima sticali, posebno sa onima koji su proveli godine u progonstvu ili su još prognani.

- Većina naših sugrađana zbog načina obeležavanja Oluje i dominatne politike sećanja, nema svest o tome da je tokom i Oluje izbeglo 230.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, bez mogućnosti i prava da sami odluče o tome gde će živeti i u koji će se ustavno-pravni poredak integrisati i da je pobijeno na stotine onih koji su ostali, a mahom su bili stari i nemoćni - podseća SNV.

Kako dodaje, većina takođe nema znanja da je zapaljeno na stotine naselja i gradova, izvan i bez ikakvih borbi i da je optuženo hiljade Srba kao odgovornih za ratne zločine, a da je sva imovina izbeglih proglašena državnom imovinom i deljena onima koje je država naseljavala u sklopu programa etnički homogene, čiste države, te da je njihov povratak otežavan nasilnim, pravnim i političkim sredstvima.

"Pravosudna oluja"

- Kako godine protiču sve se više stiče utisak da se oslobađajuća presuda dvojici generala pred sudom u Hagu tumači kao 'pravosudna Oluja' nakon koje su i država i društvo razrešene i očišćene od moralne i zakonske obaveze da se sa nesumnjivim i višestrukim zločinima suoče, a potom i da ih sankcionišu - stoji u saopštenju SNV-a.

Umesto toga, dodaju, predstavnici političkih i društvenih elita se međusobno takmiče i pri tome sukobljavaju oko toga čije je slavlje autentičnije, a razvija se i netolerancija i anti-manjinska atmosfera prema pripadnicima manjinskih naroda, posebno prema pripadnicima srpskog naroda.

Nakon dve decenije od vojno policijske akcije Oluja, pre koje među najuticajnijima očito nije bilo dovoljno onih koji su bili spremni da pruže priliku krajiškom stanovništvu da odluči o sebi, da napravi izbor, SNV svedoči i o proširivanju i produbljivanju jaza u državnim politikama sećanja na prostoru bivše Jugoslavije, posebno između Hrvatske i Srbije.

SNV poziva predstavnike Hrvatske i Srbije da učine sve da se to ne događa, jer "kao ni od rata, tako ni od toga koristi neće biti ni za jedno društvo, ni za jedan narod" i nema istinskog mira bez suočavanja s odgovornošću za počinjene zločine.

- Moralni osećaj pokajanja i moralna zrelost oprosta jedina su osnova na kojoj se može graditi mir među narodima i saradnja među državama - poručuju iz SNV-a.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.08.2015. 00:51
Срби никада не могу бити држављани Крватске, то се неколико пута доказало! Зато овај Пуповац може да једе го-вна и може да говори у своје име никако прогнаних!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online