Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Četvrtak 23.07.2015.
08:27
Tanjug A

Nezavisne: "Bošnjaci" objavili plan napada na Srpsku

Grupa "Bošnjaci" objavila je na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk kartu BiH sa smernicama i detaljnim planom u kojem su izložili kako vojnim snagama ugasiti RS u slučaju održavanja referenduma, preneo je portal "Nezvisnih novina".

Facebook/Bošnjaci
Mapa uništenja RS koji je grupa "Bošnjaci" objavila na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici

Kako se navodi, ukoliko bi predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušao referendumom nasilno da otcepi RS, karta predstavlja uputstvo kako bi se mogla vojnim snagama potpuno "ugasiti za sva vremena i BiH vratiti stari ustav".

- Potrebno je nekoliko hrabrih momaka koji bi se uputili prema reci Drini i minirali te detonirali ono što su minirali, tj. rušenje svih mostova prema Republici Srbiji, dalje presecanje "koridora" kod Brčkog te odvajanje "referendumaša" na dva dela, čuvati koridor kao što su ga oni držali tokom rata - stoji u tekstu.

U planovima ovih vojnih akcija stoji i kako iz Goražda treba dejstvovati na tromeđu BiH, Crne Gore i Srbije, te time odvojiti istočnu Hercegovinu od istočne Bosne, nakon čega bi Krajišnici i formacije iz Donjovrbaske regije "udarili" na Mrkonjić Grad te, kako kažu, time skratili sam front za nekoliko kilometara granice. Pomenute koridore i kote držali bi, kako se navodi, dok zvanična Banjaluka ne pristane na zahteve "federalaca".

Pretnje ozbiljno shvatiti

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić upozorava da takve stvari definitivno ne bi trebalo da promaknu onima koji se bave pitanjima bezbednosti u BiH, jer predstavljaju pretnju i opasnost. On, međutim, kaže da je vrlo lako moguće da ovako nešto prođe nekažnjeno i neistraženo.

Ćeranić upozorava i da je čovek koji je priveden zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića tom prilikom na sebi nosio majicu na kojoj je pisalo "OG jug".

- OG može značiti jedino i isključivo operativna grupa, a ako ima operativna grupa jug, onda ima i sever, istok i zapad, što je samo još jedna potvrda takvih formacija u BiH. Njega, nažalost, niko nije pitao prilikom saslušanja o čemu se tu radi - rekao je Ćeranić.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević smatra da ovakve stvari i te kako treba shvatiti ozbiljno i da ovo nije nikakva šala.

- Pomenute lokacije su zaista od velike važnosti, radi se o takozvanim crvenim tačkama ili uskim grlima čije bi osvajanje i kontrolisanje paralisalo RS - upozorio je.

On tvrdi da ovakvi planovi postoje još od završetka rata.

Prema njegovom mišljenju, ovo je samo još jedan dokaz da Sarajevo nikada nije prihvatilo Dejton i odustalo od ukidanja RS i dejtonskog sporazuma te unitarizacije države.

Važno šta misle donosioci odluka

Sakib Softić, profesor na Univerzitetu u Sarajevu, međuitm, kaže da u svakom narodu postoje grupe ekstremista kojima mir ne odgovara i koji tek u ratu ostvaruju svoje planove.

- Ja se ne bih previše osvrtao na to šta te radikalne ekstremne grupe misle. Puno je važnije šta misle donosioci političkih odluka i ogromna većina stanovnika BiH, to jeste da li im je do sukobljavanja u situaciji kada smo dovedeni do granice nestanka, kako demografski, tako i ekonomski - naveo je i dodao da bi bilo normalno da u državi u kojoj postoji red i zakon takve osobe budu uhapšene i da se protiv njih pokrene krivični postupak.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.07.2015. 09:23
Smrdljivi huso i haso planirali napad dogovorili se preko fejsa kako i kada...docekali ih Ljuti Srbi koji za cas posla uhapsise ih....na informativnom razgovoru ih pitase " A sa cime da ratujete....Kad smo vas onomad poslali u vecita lovista...tebe huso kod budallah a hasa direktno i ekspresno kod vidovnjaka....tamo ga pita " znas kako vas tkzv. napad da se zavrsi"....neznam....E tada ce tvoje ballije opet da kukaju kako ih Srbe poubijase !...........heeeeeeeeeeeljppppppp klinton...........heljjjjjjjjjjjp.........
Četvrtak 23.07.2015. 09:25
Муслимани и њихови пријатељи Амери и Ватикан само чекају тренутак и изговор да опет нападну Србе! Крвник Орић је био њихов човек! А сигуран сам да има још таквих у резерви! Сотона никада не спава и спреман је на ново проливање крви! Морамо имати одговор!
Četvrtak 23.07.2015. 12:14
ala im je plan ? Odseći koridore ? hahahahaha - mora da su ga dugo smišljali ? Izgleda da su zaboravili da su tako i prošli put uz "alahu ekber" poleteli kojekude.... kad tamo - Panter, Kikor, Manda, Milanković i mnogi drugi... a onda je bilo - "bje'šte noge da vas ne pos*eremo" ?? Brzo zaboravljaju razbraća...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online