Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.07.2015.
11:34 >> 12:46h
Vestionline A

Doček za Kolindu: Ti si naša, kraljice Balkana!

Majke Srebrenice dočekuju u Memorijalnom centru u potočarima državne zvaničnike koji su došli na komemoraciju povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Najtopliji doček priređen je predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, uz reči "kraljice Balkana, ti si naša"!

Tanjug
Hrvatska predsednica se upisuje u knjigu žalosti

Majke Srebrenice dočekale su hrvatsku predsednicu raširenih ruku i rečima: "Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine. Ti si naša"!

Grabar Kitarović se, pošto je kratko razgovarala s majkama i upisala u Knjigu žalosti.

Ona je potom izjavila da čvrsto veruje u pomirenje i novi početak zasnovan na istini, prihvatanju odgovornosti i saosećanju za patnje i bol suseda i sugrađana.

- Na ovom mestu mraka 20. veka, gde je čovečanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i svoje ime, narodima i svim građanima BiH želim budućnost svetla, mira, suživota i prosperiteta. Hrvatska je uz vas - rekla je Grabar Kitarović.

Ona je navela da sećanje na žrtve međunarodnu zajednicu trajno obavezuje da Srebrenica, kao mesto najstašnjijeg zločina od Drugog svetskog rada, ne bude u mislima samo 11. jula.

- Obavezuje nas da uvek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to šta se događa kad zakažu međunarodni mehanizmi, kad zakaže kolektivna savest, kad nema volje za pravednim delovanjem, kad se ne ispuni zadatak očuvanja ljudskoj prava na život - rekla je predsednica Hrvatske.

U Srebrenici, rekla je ona, ne možemo biti bez odgovora na pitanje kako se osloboditi scenarija koji se završavaju masovnim pogubljenjem.   

- Previše se zla događa u svetu i danas, a saosećanje, poverenje, ljubav i etičko rasuđivanje u našem su posedu. Razumno ih je i nužno koristiti kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigde i nikad - rekla je ona.

Ona je rekla da su nevini životi izgubljeni u strašnom bezumlju zločina.

- Ispred mene su usamljenost i bol preživelih i porodica žrtava. Njihova težnja za istina, koja se još iskrivljuje i relativizira uprkos priznatim i poznatim činjenicama i njihova želja za pravdom, koja u njihovim dušama još nije zaživela - rekla je Grabar Kitarović u govoru na komemoraciji.

U delegaciji Republike Hrvatske nalazi se i hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U Potočare je među prvima stigao premijer Srbije Aleksandar Vučić, a došli su i bivši američki predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretrka SAd Medlin Olbrajt, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegovih, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik Turske Ahmet Davutoglu, slovenački predsednik Borut Pahor...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online