Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.06.2015.
18:00
Ž. Marković - Vesti A

Nova farsa sa Orićem

Hapšenje Nasera Orića, bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici potvrdilo je dubinu podela u Bosni i Hercegovini. I dok Bošnjaci žestoko osuđuju događaj, i Srbiju nazivaju pogrdnim imenima, srpska strana pozdravlja hapšenje, ali istovremeno izražava i nepoverenje, s obzirom na činjenicu da su se raniji slični slučajevi, uglavnom završili povoljno po uhapšene.

Srna
Srpsko groblje u Bratuncu: Hoće li Naserove žrtve dočekati pravdu?

Orić je uhapšen prekjuče u Švajcarskoj gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju dvadesete godišnjice zločina u Srebrenici. Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima u Podrinju tokom 1992. godine.

Srbi sumnjaju da će biti izručen Srbiji i podsećaju na slučajeve hapšenja Ejupa Ganića u Londonu 2010. godine, i Jovana Divjaka u Beču godinu dana kasnije. Ni jedan, ni drugi, iako su direktno bili umešani u zbivanja u Dobrovoljačkoj ulici na početku rata, nisu izručeni Srbiji. Bošnjački komandant u Srebrenici Naser Orić, takođe je uhapšen po srpskoj poternici, ali uopšte nije izvesno da li će on biti isporučen Srbiji.

Rat na internetu

Na društvenim mrežama Bošnjaci su pokrenuli opsežnu kampanju odbrane Nasera Orića. Nazivaju ga herojem, komandantom, i oslobodiocem, vređaju se Srbi i Srbija, ali ni srpski internet ekstremisti ne ostaju dužni.

Prilikom hapšenja sa Orićem u društvu bili su načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i predsednik lokalne skupštine Hamdija Fejzić, što je potvrdila i švajcarska policija. On je predat Federalnoj kancelariji za pravdu. Duraković je posle hapšenja izjavio da još uvek nema zvaničnu informaciju o celom događaju. Orićev advokat Vasvija Vidović tvrdi da nikakva poternica ne postoji, i da je moguće da se Švajcarcima potkrala administrativna greška. Ipak, naš list saznaje da je poternica raspisana prošle godine, i ona tereti Orića i još četiri osobe da su počinili ratni zločin nad Srbima u selima Zalazje i Donji Potočari 12. jula 1992. godine. Među tom četvorkom je i ratni šef srebreničke policije Hakija Meholjić.

- Beograd je tražio raspisivanje crvene poternice po kojoj je svaka država obavezna da uhapsi i isporuči onoga za kim je raspisana. Interpol je to odbio i na snazi je difuzna poternica po kojoj je svaka država slobodna da odlučuje da li će po njoj postupati - rekao je povodom hapšenja Meholjić i istakao da se ne plaši za svoju sudbinu.

On je dodao da je na raspolaganju pravosudnim organima BiH i Haškom tribunalu. S druge strane, glavni tužilac BiH Goran Salihović izjavio je da ga je iznenadilo hapšenje Nasera Orića.
- Mi imamo jedan predmet koji je u fazi prijave, za ovo nismo znali. Razgovaraćemo sa gospodinom Vladimirom Vukčevićem, videćemo i tražićemo da se predmet ustupi BiH, da se ovde vodi suđenje - rekao je Salihović.

Treba reći da su Salihovićeve tvrdnje, u najmanju ruku, problematične. Predmet protiv Nasera Orića Tužilaštvo BiH je pre pet godina praktično otelo tužilaštvu u Bijeljini gde je postojala istraga za krivična dela koja nije obradio Haški tribunal. Nakon što je predmet preuzet, u Sarajevu se ništa konkretno nije pokrenulo.

Interesantno je da je vest o hapšenju stigla u Sarajevo za vreme sednice Predstavničkog doma i to dok se raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici. Bošnjački poslanici, ali i tužilac Salihović koji je prisustvovao sednici su, kako saznajemo, odjednom postali nervozni, a mnogi su prokomentarisali da se sve radi smišljeno uoči 11. jula i obeležavanja godišnjice srebreničkog zločina.

Kojić: Očekujem izručenje!

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će Naser Orić biti izručen Srbiji radi pokretanja procesa i donošenja presude.

- Očigledno je da od pravosudnih institucija na nivou BiH ne možemo očekivati da će predmet "Naser Orić" ikada dobiti sudski epilog - rekao je Kojić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online