Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.06.2015.
05:12
J. Arsenović - Vesti A

Hrvatski doprinos potpirivanju mira

Osim Velike Britanije, koja priprema Predlog rezolucije o Srebrenici za UN, sličan akt mogao bi da se sledećeg meseca nađe i na dnevnom redu Evropskog parlamenta, pod uslovom da se o tome slože glavne poslaničke grupe. Predlog rezolucije, u kojoj se odaje počast srebreničkim žrtvama, a evropske institucije se pozivaju da preduzmu sve mere da se takav zločin nikad ne ponovi, sačinio je evroposlanik iz Hrvatske Ivan Jakovčić.

Reuters/D.R.
Zloupotreba zločina: Spomenički kompleks u Potočarima

Upitan po čemu se njegov predlog razlikuje od rezolucije na istu temu koju je EP usvojio 2009, a u kojoj je 11. jul proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve Srebrenice, Jakovčić odgovara da on sadrži i poziv EU da otvori jasnu evropsku perspektivu svim zemljama Zapadnog Balkana.

Inače, britanska ambasada u Beogradu potvrdila je da njihova zemlja radi na pisanju rezolucije "povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici i sa ciljem da se oda počast žrtvama i ohrabre dalji koraci ka pomirenju i boljoj budućnosti za Bosnu i Hercegovinu".

Ambasada nije precizirala šta će pisati u dokumentu koji je uzbunio javnost u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je saopštila da se "tačan sadržaj rezolucije još dogovara s partnerima".

Mediji su dan ranije objavili da su Britancima partneri u ovom poslu SAD i Holandija. Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi kaže da SAD ne predvode pisanje rezolucije kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Danom sećanja, ali da Vašington smatra da je potrebno da se nađe način da se sećamo onoga što se dogodilo.

- Srebrenica se dogodila, to ne možemo da promenimo. Moramo da nađemo način da shvatimo ono što se dogodilo, da krenemo dalje i da se sećamo - rekao je Kirbi.

Na drugoj strani u Banjaluci smatraju da je slučaj ispolitizovan i da vodi ka destabilizaciji BiH i da će rezolucija biti usmerena protiv RS i njenog predsednika Milorada Dodika.

- Ja sam sigurna da su sve intervencije u funkciji destabilizacije i udaljavanja nas jednih od drugih i svi oni koji su predlagači moraju da vide kakve će to prilike imati u državi na koju se odnosi - kaže premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da će donošenja rezolucije o Srebrenici biti test međunarodnih institucija, dodajući da nije siguran "da će njeni kreatori naći izbalansirani pristup".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio je od ambasadora Velike Britanije da ga ta zemlja "informiše o svojim namerama" u vezi s nacrtom rezolucije o Srebrenici. Dačić je rekao da je Srbija "protiv toga da se godišnjice zloupotrebljavaju u političke svrhe", a da je apsolutno nesporno odavanje počasti žrtvama bilo kog zločina, tako i zločina u Srebrenici. On nije hteo da se izjašnjava da li iza ove rezolucije stoje pritisci na Banjaluku i Beograd.

- Moramo prvo da vidimo šta piše - odgovorio je ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online