Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.06.2015.
04:00
Ž. Marković - Vesti A

Grigorije zaboravio Stepinca

Poseta pape Franje Sarajevu bila je izuzetno uspešna, opšta je ocena u BiH nakon što je poglavar Rimokatoličke crkve u subotu uveče napustio ovu zemlju pošto je u njoj proveo gotovo 12 časova.

Srna
Tolerancija po cenu zaborava: Papa Franja sa verskim glavarima BiH

Čak je i razgovor sa episkopom zahumsko-hercegovačkim protekao u tolerantnom ćaskanju bez pominjanja namere Vatikana da proglasi svecem "ustaškog kardinala", Alojzija Stepinca.

Na svakom mestu gde se papa pojavio, bilo to prilikom susreta sa političarima ili običnim građanima, dominirale su istovetne poruke o potrebi jačanja mira, tolerancije, suživota i poverenja. Svakako najinteresantniji susret papa je imao sa predstavnicima ostalih velikih verskih zajednica u BiH, pravoslavnom, muslimanskom i jevrejskom. Delegaciju SPC-a predvodio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je nekoliko dana pre dolaska pape Franje rekao da njegova poseta "budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku".

Garanti mira

Papa Franja je poručio da je međureligijski dijalog u BiH, kao i u svim delovima sveta, neophodan uslov za mir, te da je kao takav obaveza vernika.
- Podstičem vas u vašem nastojanju izgradnje mira čiji ste prvi čuvari ovde u BiH kao verske vođe upravo vi. Garanutjem vam da će Katolička crkva nastaviti da pruža punu podršku i da će biti potpuno na raspolaganju - rekao je papa.

Episkop Grigorije se u međuvremenu našao na udaru pojedinih medija i verskih analitičara zbog činjenice da namerava da se sretne sa papom iako između Katoličke i Pravoslavne crkve postoji mnogo neslaganja, naročito po pitanju proglašavanja Alojzija Stepinca za sveca, što je gorući spor između SPC i Vatikana i jedan od glavnih razloga što papa još nije pozvan da poseti Beograd.

Bez incidenta

U BiH, bezbednosnim službama zadovoljni su kako je protekla papina poseta. Nisu zabeleženi incidenti, a za sve anomalije u strogo utvrđenom protokolu bio je kriv sam papa. On se zaustavljao u razgovoru s građanima, pozdravljao s decom i zadržavao na nekim mestima više nego što je bilo predviđeno. Prilikom ispraćaja na aerodromu, nije propustio priliku ni da se rukuje sa osobljem, te mladima u narodnim nošnjama koji su mu poželeli srećan put.

U obraćanju papi Grigorije nije pominjao slučaj "Stepinac", ali nije propustio priliku da ukaže na posledice Drugog svetskog rata.

- BiH je tek izašla iz rata, a još se priča o ratu kao da se juče završio. Razumljivo, jer rat donosi nesreću, svireposti i ubistva, uvek najnedužnijih ljudi, a ubica i žrtava ima na svim stranama. Međutim, nas decu Crkve Božje posebno treba da brine i sramoti činjenica da su kod nas hrišćani ubijali i hrišćane i nehrišćane, pa je stoga ova zemlja još od Drugog svetskog rata puna grobova, jama, porušenih crkava i manastira - rekao je episkop Grigorije.

On je naveo da je "mnogo toga divnog i originalno bosanskohercegovačkog nastalo upravo prožimanjem različitih kultura, religija i naroda koji ovde žive".

- Međutim, taj uzajamni suživot u miru i poštovanju posle ovog poslednjeg rata još nismo sasvim postigli, i baš u tome očekujemo i vašu pomoć - rekao je Grigorije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.06.2015. 07:30
a ''sv.josip radnik''?kad je on na tapetu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online