Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
09:29
Srna A

Nikšićanin odveo sina u džihad u Siriju

Među crnogorskim državljanima koji učestvuju u sukobima u Siriji je i Nikšićanin Elvin Ebu Tarik Balić. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da trenutno živi u Siriji, a postavio je i fotografije sa ratišta na kojima se vidi i njegov maloletni sin, uzrasta između četiri i šest godina kako pozira sa pištoljima i puškama.

youtube.com
Zaluđenici vode sa sobom decu u džihad i uče ih da ubijaju (Foto: Ilustracija)

Crnogorska Uprava policije ne raspolaže podacima da li se Balić i dalje nalazi u Siriji ili je u međuvremenu promenio mesto boravka. Među fejsbuk prijateljima su mu i braća Canović iz Rožaja i još neki crnogorski državljani koji su postavili fotografije sa ratišta u Siriji.

Fejsbuk profil Elvina Balića aktivan je nekoliko poslednjih godina i on je svakodnevno na ovoj društvenoj mreži postavljao komentare o ratu u Siriji, koje su njegovi prijatelji podržavali. Profil je pre nekoliko dana ugašen, kao i profili nekih njegovih prijatelja koji podržavaju rat u Siriji.

Balić se sa radikalnim islamistima povezao u Sarajevu, odakle su zajedno otišli na ratište u Siriju.

U Sarajevu postoji centar za regrutaciju stranih plaćenika - Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

- U tom centru okupljaju se pripadnici muslimanske veroispovesti koji odlaze u rat u Siriju, a među njima je i veliki broj crnogorskih državljana - rekao je sagovornik „Dana“ iz MUP-a.

Policija sumnja da iza regrutacije stranih plaćenika stoji S.R iz Ulcinja koji je povezan sa vehabijskim pokretom u zemljama okruženja, prvenstveno u BiH, gde je jedno vreme živeo.

- Osim Balića, među stranim plaćenicima su i pojedini crnogorski državljani, mahom iz Rožaja, Plava, Bara i Ulcinja. Neki od njih provedu par meseci na ratištu, a potom se vrate nazad. Policija prati sve te osobe i beleži njihove kontakte, kako u Crnoj Gori, tako i u okruženju - ističe sagovornik "Dana".

Među prijateljima Elvina Balića je i Baranin Damir Slaković koji je tvrdio da se priključio Islamskoj državi u području između Sirije i Iraka. On je nedavno preko svog fejsbuk profila uputio pretnje stanovnicima Bara, navodeći da će Islamska država doći i da neće imati milosti.

Sredinom marta u Skupštini Crne Gore usvojene su izmene Krivičnog zakonika kojima se sankcioniše učešće na stranim ratištima. Za kršenje ovog zakona zaprećena je kazna od dve do 10 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online