Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.05.2015.
05:45
D. Lj. Joksić, B. Božin - Vesti A

Teroristi sukobe u Kumanovu najavili na Fejsu

Nakon tvrdnji da je vlast u Skoplju naručila i platila kontrolisane krvave incidente u Makedoniji samo da bi se premijer Nikola Gruevski održao na vlasti, provladini mediji sada izlaze s tezom da su teroristi, zapravo, hteli da udare na Alija Ahmetija, vladinog koalicionog partnera iz albanskog političkog bloka DUI!

Reuters
Sukob između terorista i makedonskih specijalaca bio vrlo žestok

Provladin list "Večer" piše da je teroristička grupa, koja je napala Kumanovo s "ciljem da dovede svoje ljude u rukovodstvo DUI", mesecima planirala akcije u Makedoniji, a vođe grupe, komandni kadar bivše 113. brigade OVK, o svojim planovima su otvoreno razgovarali na Fejsbuku još od početka godine! Iz tih razgovora se može videti da su Ndrecaj, Krasnići i Ukšini inicirali konflikt da bi uklonili sadašnje rukovodstvo DUI, koje su smatrali izdajničkim, na njihova mesta doveli svoje ljude, a potom insistirali na novom političkom dogovoru između Makedonaca i Albanaca.

"Večer" podseća i da su članovi terorističke grupe, koja je napala Kumanovo, bili bivši borci OVK na Kosovu i ONA u Makedoniji, bliski partiji Ramuša Haradinaja i kosovskog Samoopredeljenja koje vodi general OVK Redžep Selimi. Međutim, list dodaje da zasad nema informacija da su oni finansijeri ili organizatori krvavih događaja u Makedoniji, mada se ne isključuje mogućnost da je rađeno po njihovom nalogu ili sa njihovim znanjem.

Inače, portal Dojče virtšafts nahrihten piše da Amerika i Rusija šire svoj uticaj na Starom kontinentu po principu Zavadi, pa podeli. Posle Ukrajine, sada je Makedonija potonula u haos, a svemu tome je EU nemoćna jer joj NATO diktira spoljnu politiku. Nemačka kancelarka Angela Merkel je oslabljena zbog špijunske afere BND-NSA, i to su primetili i Amerikanci koji su rešili da stvar preuzmu u svoje ruke, tumači portal.

- O nekom popuštanju se teško može govoriti, jer obe sile u stvari slede istu strategiju, a to je da prošire svoju sferu uticaja - piše isti portal.

Evropa je ogromno energetsko tržište za Ruse, a Amerikanci žele da izvoze svoju "treking" tehnologiju. To je borba prsa u prsa, verovatno bez pobednika koji bi preuzeo monopol. U Kijevu su Amerikanci zapalili konflikt, a Rusi su reagovali, a sledeći slučaj jedne takve destabilizacije mogla bi da bude Makedonija, upozorava se u članku.

- Posle sukoba kosovskih terorista sa makedonskom policijom usledili su masovni protesti koji zahtevaju obaranje vlade. Iz Moskve su već poručili da dešavanja u Makedoniji podsećaju na "šarenu revoluciju" u Ukrajini. U Skoplju je na vlasti demokratska vlada, koja se "po tezama Rusa pokazala kao naklonjena Moskvi, pre svega podržavajući ruski gasni tok preko Turske". Opozicija koja vodi proteste takođe to podržava, ali i želi da sarađuje i s Amerikancima. EU je i u slučaju Ukrajine i u slučaju Makedonije bespomoćna, pa u Makedoniji ponavlja ono što je zabrljala u Ukrajini - piše portal.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online