Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.05.2015.
09:49
Tanjug A

"Iza terorističkog napada u Kumanovu stoje kriminalci"

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki izjavio je da iza događaja u Kumanovu stoji grupa čije su vođe kriminalci, a čija planirana politička agenda nije naišla na podršku, te se ne može porediti sa pobunom Albanaca iz 2001.godine.

Tanjug
Operacija makedonske policije je bila veoma rizična

On je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" da je okončana policijska akcija u Kumanovu, koja je bila usmerena protiv terorističke grupe sa kriminalnom pozadinom.

Prema njegovim rečima zaplenjena je velika količina naoružanja, ubijeno je 14 članova ove grupe, a troje je uhapšeno.

Poposki ističe da je operacija policije bila veoma rizična, što pokazuje i činjenica da je ubijeno osam i ranjeno 37 policajaca.

- Ova grupa je bila aktivna u pograničnom regionu između Makedonije i Kosova. Oni su već napali jednu karaulu i sada su očigledno planirali napade na lokalne institucije u Makedoniji - objasnio je on.

Poposki je dodao da je pet do sada identifikovanih vođa bili poznati kriminalci, da postoje dosijei o njima, na primer za oružanu pljačku, a da je većina njih sa Kosova, međutim bilo je u grupi i makedonskih i albanskih državljana.

- Možemo da potvrdimo da su delovi te grupe u prošlosti bili aktivni u OVK u Makedoniji, ali i na Kosovu. Očigledno su pokušali da dobiju političku podršku za svoju aktivnost, ali je nisu dobili od lokalnog stanovništva - konstatovao je on.

Na pitanje da li je već razgovarano sa albanskim koalicionim partnerom Ali Ahmetijem koji je 2001.bio vođa OVK u Makedoniji Poposki je rekao  da je sazvan sastanak nacionalnog saveta za bezbednost, na kojem su učestvovale sve stranke i partija Ahmetija.

 - Događaji u Kumanovu su izazvali veliku zabrinutost kod svih. Čini se da je razbijena grupa imala i političku agendu, ali na sreću nju niko nije podržao, tako ni politički akteri albanske zajednice u Makedoniji - naglasio je on.

 Poposki je podvukao da ne treba biti naivan i dati prostor ekstremističkim grupama, ali i da nijedan ozbiljan politički akter u zemlji ne želi da se upusti u avanturu, jer niko ne želi novi konlikt na političkoj, verskoj ili etničkoj osnovi.

- Situacija se ne može porediti sa onom koju smo imali krajem 1990-tih i početkom 2000-tih. Ne može se povući paralela sa konfliktom 2001. Međutim očigledno je da iz tog doba postoje neke strukture sa kriminalnom pozadinom koje pokušavaju da se nametnu kao politički faktor. Ne smemo dozvoliti nikakvo nejasno stanje u našim evroatlantskim integracijama, jer bi to okruženje koje nameravaju da iskoriste te grupe - poručio je šef makedonske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.05.2015. 09:56
Zar nije prerano za ovakve izjave ? A kakvi su to obicni kriminalci. koji hoce da dizu mostove u vazduh, i koji se slikaju sa americkim ambasadorom, jasno se vidi, svaki terorista je bijo okicen uck oznakama, i jedini cilj je njihov da se pokrenu sukobi, isto ko na Srbskom Kosovu ! Svi arbanasi su teroristi !
Sreda 13.05.2015. 10:57
Све терористе,криминалце,лопове,дрогираше,секташе стварају САД (Британци,Немци,Французи......). Ко је створио ОТПОР и ДОС .Ко је створио СНС .СНС су створили САД и Тадић .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online