Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.05.2015.
20:19
Tanjug A

"Makedonija - bure baruta na Balkanu"

Zagrebački stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtilo smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno "bure baruta" na Balkanu, ne samo zbog etničkog sastava, već i zbog toga što je, kako kaže, podeljena i u političkom smislu.

Tanjug/AP
Makedonija podeljena i etički i politički: Jake vojne i policijske snage u Kumanovu

Crvrtilo je za hrvatsku Novu TV naveo da u budućnosti ne bi trebalo isključiti mogućnost eskalacije sukoba i van granica Makedonije i ocenio da oružani sukobi makedonskih snaga bezbednosti i terorista, tokom vikenda u Kumanovu, najviše odgovaraju aktuelnom vladajućoj strukturi i premijeru Nikoli Gruevskom.

- On (Gruevski) je pritisnut od opozicije, ali i od javnosti zbog svega onoga što se saznalo putem prisluškivanja, kao i drugih stvari koje je vlast radila unazad nekoliko godina. Suočio se i s mogućnošću da dođe do velikog pritiska, možda i prevremenih izbora i nekih drugih događaja koji bi oslabili njegovu vlast. S obzirom na sve to, ovaj događj, ali i sličan od pre dve nedelje, išao je njemu na ruku i on je uspeo da konsoliduje svoju vlast - mišljenje je Cvrtila.

Upitan da li je na pomolu nova Ukrajina, "makedonsko proleće", kao i da li je Makedonija novo "bure baruta" na Balkanu, on odgovara da ta država sa sadašnjom strukturom to definitivno jeste i podseća da je Makedonija, pored svega toga, unazađena nakon što pre nekoliko godina nije dobila pozivnicu za NATO.

- Tamo su demokratske institucije slabe, pod apsolutnom su kontrolom vlasti. Mediji nisu slobodni. To je autoritarna vladavina koja izaziva otpor građana. Ovog proleća se taj otpor pojačao i činilo se kako bi mogao rezultirati nekakvom političkom promenom. Ovi događaji će sigurno to zaustaviti, ali neće u potpunosti sprečiti", naveo je Cvrtilo i upozorio da ovakve događaje ne treba isključiti ni u budućnosti.

Borisov savetovao Gruevskom da podnese ostavku

Bugarski premijer Bojko Borisov smatra da premijer Makedonije Nikola Gruevski treba da podnese ostavku  u cilju stabilizacije stanja u toj državi, prenela je makedonska Nova TV.

- Ja sam lični primer šta treba da se uradi kada nemate poverenje iz nekog razloga. Tako se vraća poverenje - izjavio je Borisov za bugarske medije naglašavajući da je za vreme svog prvog manadata podneo ostavku zbog protesta građana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 21:46
Stvara se velika Albanija pod pokroviteljstvom zapadnih sila.Ostavimo se petparačkih priča,ostavimo se strančarenja,nadmudrivanja medjusobnih svadja i podela.Ode deo po deo Srbije.Na našim srpskim zemljama stvara se velika,Albanija,Hrvatska;Bošnjačka.12 i 5 je ali još nije prekasno:prst na čelo:postoji samo jedan interes samo jedna stranka: S R B I J A!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online