Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.05.2015.
17:46
Tanjug A

Mesić: Bivša Juga zajedno da slavi Dan pobede

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi bilo dobro kada bi se Dan pobede nad fašizmom obeležavao zajednički između država nekadašnje SFRJ, na državnom nivou, ali da je to neizvodljivo zbog istorijskog revizionizma.

Tanjug
Sve bi on to tako lepo sproveo, ali nije kada ja mogao: Stjepan Mesić

Mesić je, učestvujući na tribini "70. godina od kraja Drugog svetskog rata", rekao da na prostoru nekadašnje Jugoslavije postoji nastojanje istorijskog revizionizma koji pokušava pobednike da prikaže kao gubitnike i zločince, navodeći kao primer predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

On je podsetio na činjenicu da je na Titov pogreb došlo više od 150 šefova država koji su "veoma dobro znali o kome se radi", ali da uprkos tome postoje oni koji Tita kritikuju kao "megazločinca".

- Ali dovoljno je da se u Hrvatskoj nađu grupe, i to tobože značajni naučni stručnjaci, koji crpe kritiku prema Titu kao megazločincu, jer je tamo nekakav ustaški emigrant nekome tamo u nekakvoj Argentini ispričao priču kako je bilo retorzije (osvete) posle Drugog svetskog rata, i onda se ta retorzija pretvorila u veliki zločin - rekao je Mesić.

Prema njegovim rečima potrebno je davati značaj samo istorijskim činjenicama.

- Jedino ako se tako budemo ponašali onda možemo očekivati i mnogo bolju budućnost, ali ako budemo pali na ovom naletu jednog radikalnog nacionalizma koji može izmaći kontroli, šta onda možemo doživeti - upitao je Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske je naglasio da je siguran da bi moglo da se to zaustavi ukoliko bi ljudi bili malo više organizovani ili hrabri. On je iskritikovao i obrazovanje mladih, navodeći primer hrvatskih udžbenika iz kojih ispod fotografije Anta Pavelića piše, kako kaže, "poglavnik NDH", dok je Titova fotografija potpisana sa "Josip Broz zvani Tito, za čijeg vremena su učinjeni brojni zločini za vreme i posle Drugog svetskog rata".

- I onda se čudimo zašto onaj na stadionu, koji jedine informacije dobija iz takvih udžbenika, viče „Ubij Srbina“ ili ovde „Ubij Hrvata da Šiptar nema brata“. Ko piše čitanke, o tome niko ne razmišlja - ukazao je Mesić na problem.

Na pitanje pisca Ivana Ivanjija zašto nije nešto učinio po tom pitanju kada je bio predsednik Hrvatske, Mesić je odgovorio da na toj funkciji nije imao dovljno ovlašćenja da to promeni.

"Otišao bih u Moskvu da sam predsednik"

Stjepan Mesić je rekao da bi, da je još na funkciji predsednika te republike, otišao u Moskvu na proslavu Dana pobede i istakao da se time slavi pobeda nad najvećim zlom u svetskoj istoriji. On je objasnio da se u Moskvi ne slavi ni jedan režim, već pobeda nad nacifašizmom koji je pobeđen u Drugom svetskom ratu.

- Jedni su to proslavili u Normandiji, drugi to žele proslaviti u Moskvi i sasvim bi bilo u redu na najvišoj instanci to proslaviti, jer na kraju moramo biti svesni u kojim smo opasnostima danas. Jer neofašizam se pojavljuje u raznim delovima Evrope - rekao je Mesić.

Prema njegovim rečima sada se evociraju uspomene na pobedu nad najvećim zlom u svetskoj istoriji.

- Neki toga nisu svesni upravo jer žele falsifikovati istoriju - zaključio je Mesić.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 18:02
Pa slavila bi da nisi doprineo njenom rasturanju.
Petak 08.05.2015. 17:59
Stipe obrij bradu da ti vidim tetovažu na njoj.
Petak 08.05.2015. 20:16
Шта Хрвати има да славе Дан победе над фашшизмом, па они су били фашшисти!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online