Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.05.2015.
15:31
Tanjug A

"Bošnjaci mogu mirno da žive u Srpskoj"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da akcija "Ruben" Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ni u kom slučaju nije uperena protiv Bošnjaka, već je usmerena na njihovu zaštitu kao i svih građana Srpske.

Fonet/A. L.
Srpska se bori protiv terorizma, a ne protiv jedne nacije: Milorad Dodik

U ovoj akciji u sredu je uhapšeno 30 osoba za koje se sumnja da su umešane u planiranje terorističkih napada na institucije RS i njihove predstavnike.

Dodik je istakao da je akcija usmerena na prikupljanje informacija o mogućim bezbednosnim opasnostima i da se sve radi u skladu sa zakonom, u saradnji policije i tužilaštva, prenela je RTRS.

Nema etiketiranja

On je kategorički odbacio bilo kakvu mogućnost da, kako tvrde pojedini bošnjački političari, akcija ima za cilj zastrašivanje Bošnjaka povratnika u RS.

- Takvim istupima političari iz FBiH ne doprinose onome što je potrebno danas, a to je organizovana podrška borbi protiv svakog oblika terorizma. Svi Bošnjaci mogu mirno da žive u Srpskoj. Bošnjaci nisu narod kojem kolektivno treba staviti etiketu "terorizma", kao što su neki njihovi predstavnici nekada pokušavali Srbima kolektivno da ugrade ocenu da su "zločinci" - istakao je predsednik Srpske.

Dodik je naglasio da takve izjave federalnih političara potvrđuju ranije ocene da bošnjačka politička elita ne želi borbu protiv radikalnog islama ocenivši da pojedini od njih doprinose nepotrebnoj polarizaciji i upravo time  prave najveću štetu bošnjačkom narodu na ovim prostorima.

On je kazao da je nedopustivo da se jedna legitimna akcija policije pokušava okarakterisati kao navodno etnički motivisana i poručio da se u RS neće obazirati na bilo kakve prigovore te vrste.

- Svi moraju da shvate da Republika Srpska neće biti pasivan objekat eventualnih napada bilo kojeg pojedinca ili organizovanih grupa - poručio je Dodik, ocenivši i da je očigledno da su institucije na nivou BiH koje su zadužene za borbu protiv terorizma apsolutno podbacile.

Uhapšeno 30 vehabija

Prethodno je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao da je u jučerašnjoj policijskoj akciji "Ruben" uhapšeno 30 lica, a više njih dovodi se u vezu sa radikalnim islamom. Njih 11 u toku dana biće predato u nadležnost Specijalnog tužilaštva RS, rekao je Lukač.

On je dodao da su pretresene 32 lokacije kod osoba za koje postoji osnovana sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu, a radi izvođenja terorističkih akata na institucije RS i njihove predstavnike.

Pretresi su izvršeni na osnovu prikupljenih operativnih saznanja da se na tim lokacijama nalaze osobe koje poseduju oružje, dovode se u vezu s radikalnim pokretima i koje su se nalazila ili se još nalaze na sirijskom ratištu i vrbuju građane BiH za odlazak na strana ratišta.

I Lukač je istakao da nema razloga za bilo kakvo uznemirenje građana u RS i  dodao da "ovo nije bilo selektivno, već neselektivno hapšenje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online