Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.04.2015.
04:13
Ž. Marković - Vesti A

Džihad udario na Srpsku

Teroristički napad u Zvorniku u kojem je preksinoć ubijen policajac Dragan Đurić (48) podigao je celu BiH na noge. Nakon što je ubio Đurića i ranio još dva policajca, napadač Nerdin Ibrić (24) koji je u policijsku stanicu upao uzvikujući "Alahu ekber" je likvidiran, a celi slučaj otvorio je niz propratnih priča koje bi mogle proizvesti dugoročne posledice.

Reuters
Mesto zločina: Policijska stanica u Zvorniku

Nakon višegodišnjih upozorenja stručnjaka, pojedinih bezbednosnih agencija i zvaničnika, ovo je prvi teroristički napad koji se dogodio na teritoriji Republike Srpske.

"Dnevni avaz" pravdao zločinca

U noći terorističkog napada u Zvorniku sarajevski "Dnevni avaz", ali i drugi mediji, objavili su da je otac Nerdina Ibrića ubijen na nepoznatoj lokaciji od strane srpske vojske 1992. godine. Ta informacija otvorila je priče da se u Zvorniku nije desio terorizam, već da je mladić odlučio da se osveti, što se u bezbednosnim krugovima ocenjuje kao prilično neozbiljna konstrukcija.

Tokom jučerašnjeg dana razjašnjeno je šta se događalo u centru Zvornika u ponedeljak naveče. Ibrić se, kako saznajemo, dovezao golfom do policijske stanice ispred koje je u tom trenutku bio ubijeni Đurić. Nakon što ga je policajac upozorio da ne sme da parkira pred stanicom, Ibrić je zapucao iz puške, takozvane pumparice, i ubio Đurića na licu mesta.

Zatim je upao u stanicu u kojoj je u tom trenutku bilo desetak policajaca koji su preuzimali smenu. Ranio je Stevu Milovanovića i Željka Gajića, ali su oni van životne opasnosti. Policajci su brzo uzvratili na vatru, a s obzirom da je Ibrić nosio pancir, usmrćen je tek osmim metkom koji ga je pogodio. Utvrđeno je da je, osim "pumparice", Ibrić imao i pištolj, a u automobilu mu je pronađena i automatska puška.

Teroristički napad šokirao je građane Zvornika ali ljude širom RS. Očevidac zločina bio je Aleksandar Petrović.

"Strašno, krenuo sam prema gradu i čuo pucnjavu. Vratio sam se pred policijsku stanicu i video mrtvog čoveka. Krvavi, ranjeni policajci su trčali, izgubio sam se. Nisam znao šta se dešava. U velikom sam šoku. Kako da sutra dete pošaljem u školu", zapitao se Petković.

Istragu o slučaju preuzelo je Tužilaštvo BiH, uz asistenciju bezbednosnih službi iz cele zemlje, pa će tek nakon njenog završetka biti poznato više detalja. Tokom jučerašnjeg dana uhapšen je Avdulah Hasanović koji je povezan sa Ibrićem, a ranije je privođen u akciji "Damask" jer je utvrđeno da je bio u Siriji. Policija istražuje da li je Ibrić imao još neke pomagače, a pokušava da se utvrdi i njegova prošlost, kao i motivi i ideje koje su ga navele na ovaj tragičan čin.

Otac poginuo u ratu

Otac ubijenog policajca Dragana Đurića poginuo je na početku rata u BiH početkom devedesetih godina, ali sarajevski mediji su taj deo priče prećutali.
- Porodica je u kritičnom stanju i jako smo loše, majka neće moći da preživi. Ja se borim, da li ću uspeti da preživim ovo sve... Šta da kažem? Oca sam izgubio u ratu, izgubio sam brata sad od istih tih - rekao je Anđelko Đurić, brat ubijenog Đurića.
Kako saznajemo, Dragan Đurić je bio razveden, i nije imao dece.

I dok neki mediji i zvaničnici u FBiH izbegavaju iznošenje kvalifikacije ovog čina, u Republici Srpskoj dileme nema - u pitanju je terorizam. Stvari dodatno komplikuje informacija da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH još u petak obavestila bezbednosne službe da se negde na području BiH sprema teroristički napad.

Kako "Vesti" saznaju, nakon te informacije stepen bezbednosti u policijskim stanicama u RS je podignut na viši nivo, a istovremeno je pojačana bezbednost institucija i štićenih lica. Međutim, nezvanično se saznaje da je informacija koju je OBA dostavila, poprilično štura i načelna. Direktor policije RS Gojko Vasić juče je rekao da je policija izvršila uviđaj i u mestu Kučić Kula kod Zvornika, gde je terorista živeo kako bi se utvrdilo da li je imao pomagače i s kim je kontaktirao.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je juče da je terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku terorizam udario na BiH i da je ona definitivno u problemu sa terorizmom.
U noći napada pojavile su se razne informacije i komentari, a naročito su se zapalile društvene mreže. Bilo je čak i poziva na osvetu, ali i slavodobitnih komentara. Važno je istaći da su predstavnici institucija Srpske odmah pozvali na mir, i smirivanje tenzija, i da je policija na još veći nivo podigla borbenu gotovost, kako bi se sprečio svaki mogući novi incident.

Hronologija zla

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku je prvi teroristički akt na teritoriji RS, ali poslednju deceniju bilo ih je na teritoriji Federacije BiH. U septembru 1997. godine u Mostaru gde je eksplodirao automobil-bomba, kada je ranjeno 29 osoba, 2002. godine u selu Kostajnica kod Konjica vehabija Muamer Topalović ubio troje hrvatskih povratnika iz porodice Anđelić, a 2008. u eksploziji u trgovačkom centru Fis u Vitezu poginuo je radnik obezbeđenja Zvonko Barbić. Haris Čaušević 2010. napao je policijsku stanicu u Bugojnu, ubio jednog i ranio šest policajaca, a serija dosadašnjih terorističkih napada u FBiH završio je Mevlid
Jašarević, u oktobru 2011. godine u Sarajevu. On je tada sat vremena pucao u pravcu Američke ambasade, a samo pukom srećom, niko nije poginuo.

Dodik: Branićemo se!

Predsednik RS Milorad Dodik je povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku izjavio da je pucano je u Republiku Srpsku.

"Mi imamo pravo da se branimo, i mi ćemo se braniti", upozorio je on i istakao da je "očigledno reč o napadu iz verskih i terorističkih razloga".

Incko: Strašan zločin

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko osudio je napad na policijsku stanicu u Zvorniku i istakao da je Obaveštajno-sigurnosna agencija upozorila policijske agencije prošli petak da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu.
- Informaciju da se desio strašni zločin dobio sam dok sam gledao film sa turskim ambasadorom - rekao je visoki predstavnik.
On je dodao da ne treba žuriti sa ocenama da li se radi o terorističkom činu dok to ne utvrdi državno tužilaštvo.

Dodik je podržao mere Vlade RS, zahvalio policiji RS koja je vrlo brzo uspostavila kontrolu nad stanjem u Zvorniku, kako ne bi došlo do eskaliranja nezadovoljstva stanovnika.

"Situacija u RS je pod kontrolom i nema nikakvih destabilizirajućih elemenata", istakao je Dodik.
On je najavio da će RS narednih dana proceniti sposobnost entitetske policije da se suprotstavi terorizmu, ističući da je "niko u tome neće sprečiti".

Predsednik RS je dodao da su se obaveštajne strukture na nivou BiH pokazale kao nesposobne i najavio da će RS razvijati svoju obaveštajnu službu, navodeći da je pre nekoliko dana svim institucijama prosleđena informacija da se može desiti teroristički napad u BiH, ali da u toj informaciji nije bilo precizirano gde.

Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan policajac, a dvojica su ranjena. Premijerka RS Željka Cvijanović je na vanrednoj sednici pozvala građane na mir i toleranciju, i da se uzdrže od širenja panike i dezinformacija.

Ona je poručila da očekuju punu saradnju svih institucija i građana sa istražnim organima, kako bi se utvrdilo da li je reč o pojedinačnom, izolovanom ili organizvanom terorističkom činu.

"Mi moramo da razmislimo da li u BiH postoje organizovane grupe koje pružaju organizacionu i političku podršku takvim terorističkim grupama", ukazala je premijerka RS.

Vlada RS je podržala odluku predsednika RS Milorada Dodika da održi sednicu sa srpskim predstavnicima u zajedničkom organima BiH. Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je ocenio da je ovaj teroristički napad bio napad na institucije RS, pozvao na mir i toleranciju, navodeći da večeras nije lako nijednom od tri naroda u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač upozorio je napad može biti početak mnogo gorih događanja u Republici Srpskoj.

"Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS", rekao je Lukač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online