Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 10.04.2015.
15:31
Tanjug A

Albanci: Dali smo besu da se granice neće menjati

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je "težnja Albanaca učlanjenje u Evropsku uniju, zato što ona ujedinjuje narod i nacije", da je evroatlanska orijentacija i Albanije i Kosova jasna i da je još albanski premijer "dao besu međunarodnoj zajednici da se granice neće menjati".

wikipedia.org
Bušati: Nećemo menjati granice

- Stav Albanije, naš stav je bio uvek kristalno jasan, dosledan i zbog konstruktivnog i dinamičnog stava naše spoljne politike u regionu, Albanija se smatra sidrom regionalne stabilnosti- izjavio je Bušati, komentarišući reakcije u Beogradu povodom izjave albanskog premijera Edija Rame za prištinsku TV "Klan Kosova".

Rama je tada izjavio da "ujedinjenje Kosova i Albanije" ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU i da je prvo ujedinjenje u EU, a ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način".

- Političari u Beogradu su slobodni da tumače izjave koje dolaze iz Albanije kako hoće, čak i u njihove dnevne, političke svrhe. Nije normalno da se one pogrešno protumače, ali me ne zabrinjavaju ni načini te interpretacije, pa ni zloupotreba tih izjava- dodao je Bušati.

On je istakao i da prema EU i SAD postoji velika zahvalnost za sve što su uradili u regionu, naročito od pada komunizma pa do danas, i izrazio uverenje da su i Albanija i Kosovo konkretnim procesima i delovanjima ne samo u korist regiona već i šire, dokazali tu zahvalnost.

- Evroatlanska orijentacija i Albanije i Kosova je jasna, a još je albanski premijer "dao besu međunarodnoj zajednici da se granice neće menjati".

Na pitanje da li postoji zabrinutost kada je reč o politici EU prema Albancima na Balkanu, kao što je nekoliko puta istakao Rama, šef albanske diplomatije je odgovorio da ne postoji diskriminirajuća politika prema Albancima.

- Mislim da je suprotno od toga tačno, EU vodi jednu pravednu i poštenu politiku prema svim zemljama u regionu. Ono što premijer Rama i što svi mi tražimo jeste jedan predvidljiv proces- kazao je Bušati.

- Mi smo pozdravili to što je Srbija dobila status kandidata i što je otpočela pregovore za članstvo. Isto smo uradili i u slučaju Crne Gore i verujem da bi jedna eventualna odluka za početak pregovora za Albanijom bila doprinos EU za politike koje je ona sama ukorenila na Zapadnom Balkanu. Isto možemo reći i kada govorimo o procesu liberalizacije viza na Kosovu, o potpisivanju Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom, zato što su to, na jedan ili drugi način, investicije same EU za građane Zapadnog Balkana-  rekao je Bušati u intervjuu za RSE.

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 16:14
а слободан је давао бесу туђману и солани са које се састајао више него са своју жену
Petak 10.04.2015. 17:18
Koji albanski premijewr po redu-ni besa više ne poznaje nebesa.
Petak 10.04.2015. 20:42
Jedina zemlja u kojoj nije bilo rata i nije u EU i zasto se ne zapitaju zasto. Albanija je samo koriscena za crno trziste i stace im toliko kriminalaca zar nemaju svoji preko glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online