Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.03.2015.
06:50
Ž. Marković - Vesti A

Iz Bosne stiglo 200 džihadista

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) raspolaže informacijama da je od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku u tim državama boravi ili je boravilo između 150 i 200 državljana BiH. Od tog broja, do sada je poginulo oko 30 osoba.

Reuters
Mnogi Bošnjci putuju u Siriju i Irak da bi pomogli u kreiranju "Crnog koridora" za ulazak Islamske države u Evropu

U odnosu na podatke s kraja prošle godine, kako su preneli sarajevski mediji, uočljivo je povećanje broja državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku, ali nije poznato da li je ta povećana brojka rezultat tačnijih informacija o broju državljana BiH koji su otišli da se bore na strani Islamske države ili je zaista od kraja prošle godine prisutna tendencija većeg broja odlazaka na ratište.

Dva imena

Tokom proteklih nekoliko godina mediji su izveštavali o dve ličnosti kao vođama vehabijske zajednice u BiH. I jedan i drugi su bili na udaru policije. Prvi, Nusret Imamović, hapšen je, imao je i mere zabrane, ali je na kraju završio u Siriji. Drugi, Bilal Bosnić, sredinom prošle godine je uhapšen i trenutno mu se sudi u Sarajevu. Od Imamovića iz Sirije poslednjih nekoliko meseci nema nikakvih vesti.

Kada je u pitanju broj poginulih, veruje se da je ta brojka i veća od 30, budući da se za mnoge građane BiH uopšte ne zna da li se nalaze na stranim ratištima, a njihove porodice nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini.

Ove informacije objavljene su dva dana nakon što je američki senator Ričard Blek izjavio da u BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države, dok mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da im se pridruže, izvode terorističke akcije u BiH ili pomažu u kreiranju "Crnog koridora" za ulazak Islamske države u Evropu. O navodima Ričarda Bleka "Vesti" su izvestile juče, uz napomenu da je ovo prvi put da neki visoki američki funkcioner govori o opasnosti od Islamske države u BiH.

U tom smislu, interesantna je reakcija predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji je ocenio da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u Islamskoj državi nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda!

- Oni moraju biti svesni da su upravo muslimani u svetu najveće žrtve terora Islamske države. Upravo bi Bošnjaci bili najveće žrtve, ukoliko bi radikalni islam, odnosno Islamska država, prodrli u BiH - rekao je Ivanić.

Po njemu, političke i religijske vođe Bošnjaka sve više se distanciraju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo posle najnovijih ekstremističkih poteza Islamske države.

- Ujedno su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv Islamske države, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu - rekao je Ivanić.

 

POVEZANE VESTI

EX YU Sinovi rata
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online