Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.02.2015.
14:05
Beta A

Hrvati povukli optužnicu za ratni zločin posle Oluje

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je danas da je zbog "znatnih nedostataka" povuklo optužnicu za ratni zločin posle Oluje protiv jednog od ratnih zapovednika specijalne policije Željka Sačića i bivšeg pripadnika hrvatske specijalne policije Franje Drlje.

Beta/Hina/T.P.
Državni vrh Hrvatske na "prolsavi" akcije Oluja (foto arhiva)

U saopštenju na internet stranicama DORH navodi da je optužnica povučena zbog propusta prilikom njenog donošenja, zbog čega je glavni državni tužilac Dinko Cvitan zatražio razrešenje zagrebačkog županijskog tužioca Željke Pokupec.

DORH je zaključio da optužnica i ceo postupak imaju znatne nedostatke, a jedan od njih je i čenjenica da tokom istrage nisu preduzete sve radnje da bi se prikupili dokazi o činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obeležja krivičnih dela.

Uz to, zagrebačko tužilaštvo pre podizanja optužnice o njoj nije obavestilo "krovno" Državno tužilaštvo, pa ono nije imalo priliku ranije da raspravlja o pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljnosti optužnice.

- Ovakvim načinom rada u prethodnom krivičnom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uslovi postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina, naveo je DORH.

Zagrebačko tužilaštvo objavilo je krajem januara da je podiglo optužicu protiv Sačića i Drlje zbog ratnog zločina protiv srpskih civila na području Knina i Gračaca 25. i 26. avgusta 1995, posle
akcije Oluja.

Prvooptuženi Sačić tom optužnicom teretio se po zapovednoj odgovornosti za ratni zločin u Gruborima gde su neki pripadnici specijalne antiterorističke jedinice "Lučko" ubili šestoro civila i
zapalili većinu kuća u selu, a zajedno s drugooptuženim i za paljenje više kuća u selu Ramljani.

Sačića je zagrebačko tužilaštvo optužilo i da je lažirao izveštaj o ubistvu civila u Gruborima, čime je zataškao zločin.

Ta je optužnica podignuta osam meseci pošto je zagrebački Županijski sud prvosteopeno oslobodio bivše specijalce Franju Drlju i Božu Krajinu za zločin u Gruborima. U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađalo da je ubijen iako je unutrašnjom kontrolom policija utvrdila da je reč u samoubistvu.

Tužilaštvo je optužnicom podignutom krajem 2010. godine teretilo bivše specijalce da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon Oluje u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 14:09
Mmu-vam dok ne vikne......stop!.........A posle toga pocinje zurka....nesposobno pleme....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online