Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.02.2015.
05:41
M. Roknić - Vesti A

Razočaranje i šok u Zagrebu

U prvim reagovanjima na odbacivanje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije u Hrvatskoj ne kriju razočaranje, a mediji su čak šokirani. Vodeći portali i elektronski mediji s nevericom konstatuju da Srbija nije proglašena krivom čak ni za "genocid u Vukovaru".

Beta
Nezadovoljan: Ivo Josipović

Političari ipak u prvi plan ističu kako je presuda Međunarodnog suda pravde očekivana. Direktor Dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor ocenjuje da je agresija Srbije na Hrvatsku dokazana i da se sada postavlja pitanje ko će Hrvatskoj nadoknaditi štetu za ubijene, za razaranja i druge zločine.

Odlazeći hrvatski predsednik i jedan od autora tužbe za genocid protiv Srbije Ivo Josipović izjavio je da ga presuda nije iznenadila, iako Hrvatska njome nije zadovoljna.

- Mi i svet kroz ovaj proces dobili smo kompletnu sliku o strašnim zločinima koji su se dogodili. Sud je utvrdio mnoge zločine, ali su brojni pravni autoriteti od početka upozoravali da ti zločini ne čine genocid, što je presuda i pokazala - rekao je Josipović.

On je istakao da su autori tužbe odradili jedan dug prema žrtvama i prema istoriji i podsetio da je u toj tužbi prvi put urađen jedan potpun popis žrtava, popis paravojnih jedinica koje su u Hrvatskoj činile zločine i ponudili jednu kompletnu i važnu istorijsku istinu.

- Sud je odbijajući srpsku protivtužbu konstatovao i da su zločini počinjeni i u "Oluji" i da su se događale stvari koje je trebalo sprečiti. U svakom slučaju, rat koji je iza nas je bio vrlo skup, stradali su mnogi ljudi, ali sud o tim aspektima nije odlučivao - zaključio je Josipović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić smatra važnim da je i sam sud u izricanju presude zaključio da je jedan od glavnih zadataka vezanih za protekli rat utvrđivanje sudbine nestalih i da to pitanje ostaje za budućnost na Beogradu i Zagrebu.

Neozbiljna hrvatska tužba

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić ističe da je pravni tim Hrvatske dobio nekoliko packi, jer je koristio "neproverene dokaze" i tužio za genocid državu koju nije mogao da tuži.
- To što je napravio hrvatski pravni tim ispalo je krajnje neozbiljno. Neverovatno je da nisu znali koju zemlju mogu tužiti, jer Srbija u to vreme nije postojala kao međunarodno priznata država. Pravni tim Hrvatske skupo je plaćen i to je morao da zna. Što se tiče presude, ona je dokazala ono što su već svi ionako znali: zločini su počinjeni sa obe strane, a sud je zaključio da nemaju obeležja genocida.

- Dužnost svih nas je da se okrenemo budućnosti i ova presuda je jedna vrsta doprinosa da se završi to istorijsko razdoblje i da ljudi u ovom delu Evrope konačno krenu napred - rekla je Pusićeva.

I hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da nije zadovoljan odbacivanjem hrvatske tužbe, ali da se odluka suda mora poštovati i na civilizovan način prihvatiti.

- Prošlo je od rata više od 20 godina, Hrvatska je član EU, dobila je rat i ima priliku da u društvu najnaprednijih država sveta ide napred i gradi sadašnjost i budućnost. Srbiji u tom pogledu želimo sve najbolje, od naših zahteva za utvrđivanje sudbine nestalih, kao i povratka kulturnog blaga nećemo i ne možemo odustati - rekao je Milanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.02.2015. 06:48
Istina boli i sokira naravno , samo ,ovo je pocetak kraja hrvatskih hordi , isfrustriranog pokatolicenog srpskog naroda --dokle ?!
Sreda 04.02.2015. 15:20
O bože!Nije pomogla papina molitva da se u,st,aše prikažu svetu kao oličenje dobra-po vatikansko-sotonskim pravilima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online