Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 29.12.2014.
18:28
Dnevni avaz A

"Izetbegović je vođa radikalnih islamista u BiH"

Aktuelni bošnjački član Predsedništva BiH i zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović najistaknutiji je i najistureniji predstavnik islamskog radikalizma u BiH. Tvrdi to grupa američkih nevladinih organizacija okupljenih oko Instituta za strateške studije (SSI).

Fonet/EPA
Znao sve o delovanju radikalnih islamista: Bakir izetbegović
 

Znao je sve

U obimnom izveštaju o prisustvu islamskih radikala u BiH, SSI, zajedno s američkim ratnim koledžom i još pet organizacija, prikazao je delovanje radikalnih islamskih elemenata sunitske i šiitske provenijencije. Izetbegović se navodi kao ličnost koja je od početka znala i bila uključena u sve aktivnosti koje se tiču tih elemenata.

- Neverovatno je da Izetbegović, koji je bio lični sekretar svog oca Alije, nije znao za ove brojne aktivnosti. Isto tako je neverovatno da nije imao informacije o dovođenju mudžahedina u BiH u vreme rata - navodi se, između ostalog, u analizi.

Na skoro stotinu stranica analitičari opisuju ratna i poratna dešavanja u BiH i fenomen dolaska radikala.

- Bakir, koji je godinama bio direktor Zavoda za izgradnju Sarajeva, bio je umešan u izgradnju džamije Kralj Fahd. Poznata je njegova uloga u realizaciji plana da se zemlja koja je prethodno bila u vlasništvu Srba pokloni Saudijskoj Arabiji. Ova džamija, najveća na Balkanu, poznata je i po svojoj ulozi kao centar vehabističkog uticaja i moći u BiH - tvrde američki analitičari.

Ističu da sve to predstavlja negaciju modernog islama koji se praktikuje u BiH.

- Izetbegovićeva povezanost s ovom džamijom sugeriše da on ne deli animozitet koji većina muslimana u BiH ima prema ovoj vrsti praktikovanjaislama - posebno ističu analitičari.

Oni ga povezuju i s Muslimanskim bratstvom, ali i iranskim elementima.

- Bakir Izetbegović poznat je i po svojim simpatijama prema Iranu. Tokom njegovog mandata u Predsedništvu BiH bilateralne veze s Iranom pojačane su i proširene, uključujući trgovinu i investicije. U februaru 2013., tokom svog susreta s tadašnjim iranskim predsednikom Mahmudom Ahmedinedžadom u Kairu, Izetbegović se založio i za tešnje veze s Iranom. Dok male države poput BiH prirodno nastoje održati dobre odnose s velikim silama, ovakve inicijative jednostavno strče i dolaze u vreme kada su Ujedinjene nacije, SAD i Evropska unija uveli nove sankcije da bi izolovali režim u Teheranu - navode analitičari.

Vehabističke vođe

Navode se i medijski izveštaji iz BiH koji upozoravaju i pod lupu stavljaju aktivnosti Iranaca u BiH. Citira se tekst iz magazina "Slobodna Bosna“, koji status i ulogu Instituta „Ibn Sina“ u Sarajevu dovodi u pitanje, kao i poziciju i aktivnosti 200 tzv. biznismena iz Irana koji deluju u BiH.

- Kontroverze su još više narasle kada su iranski zvaničnici optuženi za veze s islamističkim teroristima. U proleće 2013. Bakir se upustio u razmirice sa svojim političkim rivalom Fahrudinom Radončićem, nekadašnjim biznismenom i u to vreme državnim ministrom bezbednosti. Bakir je u više navrata intervenisao i protivio se proterivanju dvojice iranskih diplomata, koje je Radončić za "neprikladne aktivnosti" proglasio nepoželjnim osobama - navodi se u izveštaju američkih organizacija.

Naglašava se da su dvojica od trojice na kraju proteranih Iranaca bila u stalnom kontaktu s vehabističkim vođama u Gornjoj Maoči.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.12.2014. 18:45
Zoran Đinđić i Alija Izetbegović su rođeni u istoj kući u ... .klix.ba/vijesti/bih/...i...izetbegovic...rodjeni...kuci.../131212002 12.12.2013. - Kuća Izetbegovića je u ratu devastirana Foto: Anadolija Kuća Izetbegovića je u ratu devastirana ... Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih poslala na različite strane. .... Smradine.Prvi vjerski fanatik,a drugi izdaajnik,ista goovna. 1 10.
Utorak 30.12.2014. 14:00
nastavlja očevo delo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online