Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.12.2014.
16:26
Beta A

"Mladić je heroj koji je spasao Srbe od istrebljenja"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Vojo Kuprešanin rekao je danas da će Mladić ući "kao pozitivac u srpsku istoriju" zato što je "branio srpski narod" tokom rata u BiH.

Beta/AP/E.V.
Ratko Mladić će ostati pozitivno zapisan u srpskoj istoriji tvrdi Kuprešanin
 

"Istina je da je ovaj general, koji sedi ovde, stao datog časa da brani srpski narod, a svi drugi generali jugoslovenske vojske su pobegli. Da nije bilo ovog generala, koji sedi ovde, srpskog naroda ne bi bilo ni u tragovima u BiH. Zato je srpski narod zahvalan generalu Mladiću i za vjek-vjekova će ga pominjati i ući će kao pozitivac u srpsku istoriju", rekao je Kuprešanin.

Te reči, optuženi Mladić propratio je aplauzom, zbog čega ga je predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) uklonio iz sudnice.

Svedok Kuprešanin, koji je bio visoki zvaničnik Srpske demokratske stranke u Bosanskoj krajini, potvrdio je da su srpske snage u julu 1992. ubile 68 nesrba u selu Briševo kod Prijedora.

"Vojnici su počinili zločin nad civilnim stanovništvom ... Istina je da nisu kažnjeni za to", kazao je Kuprešanin, tvrdeći, međutim, da se zlodelo, navedeno u optužnici protiv Mladića, nije dogodilo tokom operacije VRS.

Na sugestiju tužioca da je svedok, u ranijim izjavama, rekao da je o tom masovnom ubistvu obavestio generala Mladića, Kuprešanin je kazao: "Nije tako, koliko se sećam ja sam obavestio generala (Momira) Talića, a ne Mladića".

Zastupnik optužbe na to je uzvratio da je Kuprešanin, uoči suđenja Taliću, kazao da nije informisao njega već Mladića, a da sada, u korist Mladićeve odbrane, tvrdi suprotno. "Vi ne govorite istinu", tvrdio je tužilac.

"Ja ne mogu sada da se setim koga sam obavestio", odgovorio je Kuprešanin. Potvrdio je da ga je banjalučki biskup Franjo Komarica obavestio i o više drugih "masakara" nad katoličkim vernicima širom Krajine, koji su izazvali odlazak Hrvata. "Znao sam da su Hrvati bežali sa tih prostora", rekao je svedok.

Kazao je i da je Komaričino pismo dobio i predsednik RS Radovan Karadžić, ali da "ne zna" da li je stiglo i do generala Mladića.

Negirajući svoju raniju izjavu da je čuo kako je regionalni srpski zvaničnik Radoslav Brđanin najavljivao da će "u Banjaluci ostati 1.000 Muslimana", Kuprešanin je kazao da je čuo Brđanina kako određuje procenat - 10 odsto - muslimanskog stanovništva u gradu.

Lokalni Muslimani, stoga, plašili su se "Brđaninovih nastupa". Upitan smatra li da je Brđanin "ratni zločinac", svedok je odgovorio da su "njegove izjave formirale strah kod tih ljudi ... i verovatno uticale na njihov odlazak". Po Kuprešaninu, Brđanin, međutim, nije bio "radikalni nacionalista".

Tužilac mapao Kuprešanina da menja iskaze

Brđanina je Tribunal osudio na 30 godina zatvora zbog progona Muslimana i Hrvata iz Bosanske krajine.

Zastupnik optužbe tvrdio je i da je, u ranijim izjavama, Kuprešanin odgovornost za formiranje logora u Prijedoru - Omarske, Keraterma i Trnopolja - prvo pripisao vrhu RS, a, zatim, na suđenju Karadžiću promenio iskaz i rekao da su odgovorne bile lokalne vlasti.

Opovrgavajući to, Kuprešanin je naglasio: "Meni je Karadžić rekao da nema veze s logorima i da su to radile neke budale tamo".

Kao uzrok bosanskog rata, Kuprešanin je označio deklaraciju o nezavisnosti BiH, koju su Muslimani i Hrvati usvojili u oktobru 1991. bez prisustva srpskih poslanika koji su, u znak protesta, napustili parlament. Za tu deklaraciju, rekao je da je bila "protivustavna" i da je "ponizila srpski narod".

Iskaz na suđenju Mladiću, Kuprešanin će završiti sutra, a potom će odbrana pred sudije izvesti svog sledećeg svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online