Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.10.2014.
08:17
Ž. Marković - Vesti A

Bakir za Bosića, a može i SNSD

Konačni nezvanični rezultati izbora koji su objavljeni početkom sedmice definitivno su uneli konfuziju na političkoj sceni BiH. Najviše nepoznanica ima na zajedničkom nivou, i jedino što je sigurno ovih dana jeste da svi pregovaraju sa svima, a da se istovremeno nikakav rezultat ne nazire.

Nudi se na sve strane: Bakir Izetbegović

I dok je jasno da su SDA i HDZ BiH pobednici u bošnjačkom i hrvatskom biračkom telu, u Republici Srpskoj se ništa ne zna. Pravo da formiraju vlast na državnom nivou polažu i SNSD, i Savez za promene. Adut SNSD-a je pobeda u trci za predsednika Srpske i gotovo sigurno formiranje vlade RS, dok se SZP uzda u Mladena Ivanića koji je izborio mandat u Predsedništvu, i koji je ovih dana poručio da novi Savet ministara neće moći da bude izabran bez njega. Što se SDA tiče, šef ove partije Bakir Izetbegović je dao do znanja ko mu je miliji iz Srpske.

Ucena na pomolu

Priču oko formiranja zajedničkih organa ne treba posmatrati izolovano, već u kontekstu formiranja vlasti i na drugim nivoima. SNSD sa svojim partnerima, naime, ima tanku većinu od 42 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, a za miran san potreban im je još neko u vladajućoj koaliciji, a, kako stvari stoje, to bi mogla da bude upravo SDA sa svoja četiri poslanika. Sasvim je jasno da će uslovi SDA u toj priči biti megalomanski i da će tražiti za sebe veliki broj ministarstava, ali isto tako je očigledno da bi ulazak SDA u vladu RS, značio i sigurnu saradnju te stranke sa SNSD-om na zajedničkom nivou.

- Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobede bloka SDS-PDP u Republici Srpskoj. Videćemo da li oni imaju snagu da naprave većinu u Skupštini. Ali, u svakom slučaju poštovaćemo narodnu volju i sarađivaćemo s SNSD-om. Očekujemo istovremeno da gospodin Dodik bude konstruktivniji. Bez potrebe su mnogo toga rušili u državnom parlamentu i time naneli štetu i nama i sebi, i BiH i Republici Srpskoj - rekao je Izetbegović.

Istovremeno, SNSD je zaigrao na kartu dugogodišnje saradnje sa HDZ-om BiH, strankom bez koje je gotovo nemoguće formirati vlast na zajedničkom nivou. Milorad Dodik je juče otišao u Mostar i sa Čovićem dogovarao zajednički nastup, a što se tiče poruka Bakir Izetbegovića, lider SNSD-a je imao spreman odgovor.

- Izetbegovićeve simpatije me ne iznenađuju i da verujem da mu SNSD ne odgovara. Međutim, SNSD je jedini relevantan iz Republike Srpske da može učestvovati u razgovorima i da formira koaliciju, zato što ćemo imati vlast na republičkom nivou. SNSD će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama - poručio je Dodik.

Ivanić, pak, tvrdi da će insistirati na tome da kandidati SZP-a budu u novom Savetu ministara.

- Verujem da kao političar koji je dobio najveći broj glasova u RS, imam puni legitimitet da odredim ko su srpski predstavnici u budućem Savetu ministara. Ne vidim nijedan razlog zašto bi druga dva člana Predsedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović išli drugačije od toga - rekao je Ivanić.

POVEZANE VESTI

Petak 31.10.2014. 15:47
Padaju maske, Placi poturice za svojim vezirom Bosicem.
Petak 31.10.2014. 14:57
Najvecu stetu BiH i Republici Srbskoj nanosi Bakir Izetbegovic !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online