Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.08.2014.
22:46
Beta A

Dunjić: Nisam otvarao nesrazmernu vatru na Sarajevo

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, svedok odbrane Velimir Dunjić negirao je u četvrtak da je, kao komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske, 1992-93. otvarao nesrazmernu artiljerijsku vatru na ciljeve u Sarajevu. Tadašnji zapovednik VRS, general Mladić (71) optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem 1992-95.

U nastavku suđenja Ratku Mladiću svedočio Velimir Dunjić
 

U unakrsnom ispitivanju, tužilaštvo je Dunjiću predočilo da ga je za neproporcionalnu upotrebu artiljerije, na suđenju bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, optužio nadređeni komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa, general Stanislav Galić.

Dunjić je uzvratio da to prvi put čuje i da se "iz dokumenata vidi da nikad nisam dobio upozorenje da artiljeriju upotrebljavam na neproporcionalan način".

"U slučaju napada, upotrebljavao sam sva sredstva da uništim neprijatelja - to je tačno ... Ja ne znam šta je nesrazmerna upotreba oružja", kazao je svedok.

Zahvalio Tribunalu i dobio ukor sudije

Na kraju iskaza, Dunjić je zahvalio Tribunalu što mu je omogućio da svedoči u odbranu "velikog srpskog junaka Ratka Mladića", posle čega ga je predsedavajući sudija Alfons Ori ukorio, podsećajući da je Mladić optužen za ratne zločine.

On je tvrdio i da razlog za njegovo smenjivanje sa dužnosti komandanta Igmanske brigade nije bila neproporcionalna vatra na Sarajevo, kako je tvrdio Galić, nego fizički sukob koji je s Galićem imao. Haški tribunal osudio je generala Galića na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva 1992-94.

Major Dunjić opovrgavao je i da je znao za bilo kakve zločine pripadnika njegove brigade, uključujući i grupu "šešeljevaca" koju je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne.

Pri tom iskazu ostao je i nakon što mu je tužilac citirao izveštaj bezbednosnih organa VRS koji su ga nazvali "glavnim organizatorom paravojnih formacija".

Upitan da li je tačno da nikada nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Gavrilovićevih ljudi, odgovorio je: "Mislim da je tačno".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.08.2014. 22:54
Znaju zapadni nacisti, oficiri, komandanti UNPROFOR-a i njihov Haski sud istinu, ali ona njih ne zanima. Zanima ih samo srpsko meso za njihove gladne zverske ocnjake.
Petak 29.08.2014. 02:12
Kako da ne, pitajte Orija ko je zlocinac a ko heroj. Posto je predsedavao sudu koji je oslobodio Haradinaja (posto je sud slucajno propustio da zastiti svedoke, od koih je pola ubijeno a druga polovina naprasno zaboravila sta je znala), on je znao da je Karadzic kriv pre nego sto je sudjenje i pocelo. Njegova profesionalna filozofija je jednostavna: pravda je na strani onog ko ga placa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online