Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 19.04.2014.
08:17

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Neće Srbe, ali hoće njihovu baštinu

Ulazak Srbije u Evropsku uniju Hrvatska pored ostalog uslovljava i vraćanjem umetničkog blaga koje se nalazi u Srbiji od poslednje decenije 20. veka. Hrvatski predstavnici u Evropskom parlamentu, Tonino Picula i Dubravka Šuica zahtevaju da vraćanje "opljačkanog hrvatskog kulturnog blaga tokom rata devedesetih bude deo pregovaračkog paketa za ulazak Srbije u EU".

Prvo da se vrate Srbi i normalizuju uslovi za njihov život, da se obnove porušene crkve i da se trajno obezbedi srpsko crkveno blago od propadanja, pljačke i devastiranja: Budimir
 

- Hrvatska potražuje oko 46.000 različitih umetničkih dela i predmeta. I za razliku od nas Srba oni imaju precizan popis. Oko polovine predmeta sa tog spiska već je vraćeno, a preostalo je najvećim delom blago iz srpskih crkava i manastira sa tla Hrvatske. Niko ne spori da te dragocenosti treba da se vrate, ali kada se vrate Srbi i normalizuju uslovi za njihov život, kada se obnove porušene crkve i kada se trajno obezbedi srpsko crkveno blago od propadanja, pljačke i devastiranja - izjavio je za "Vesti" Milojko Budimir iz Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske.


On napominje da su prognani Srbi ogorčeni inicijativom hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu i da su očekivali da će nakon ulaska Hrvatske u EU biti zaustavljeno svojatanje srpske kulturne baštine.


- Nažalost, praksa se nastavlja. Tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj iz srpskih crkava i

Ostaci ostataka

- Umesto da Hrvatska bude zahvalna za ono što je preneto i sačuvano od uništenja, oni koji su sa hrvatske strane počinili kulturocid nad srpskom baštinom, sada traže da ovi "ostaci ostataka" budu nova prepreka za ulazak Srbije u članstvo EU - kaže Budimir.

manastira nestalo je oko 7.000 ikona, od kojih se neke i sada prodaju na crnom tržištu. Pokušajem osnivanja "hrvatske pravoslavne crkve" nastoji se oduzeti i imovina SPC. Hrvatska ne poštuje ni manjinski zakon koji je sama donela - pravo Srba na jezik i ćirilično pismo. Zato će oni koji u ovakvim okolnostima odluče da se kulturno blago vrati u Hrvatsku preuzeti na sebe i odgovornost od njegovog daljeg propadanja i nestanka - poručuje Budimir.


On ističe da je osim ikona i bogoslužbenih predmeta uništen i najveći deo spomeničke građe srpske provenijencije "među kojom i 3.000 spomenika koji su uglavnom vezani za antifašističku borbu Srba".


- Ovakvo plansko uništavanje kulturne baštine ne bi mogao izdržati ni veći ni brojniji narod, a kamoli Srbi koji su gotovo fizički nestali sa prostora na kojima su vekovima živeli. Nisu samo u pitanju ikone, nego i bogoslužbene knjige, arhivska građa... To je taj kulturocid (kulturni genocid) gde su u Hrvatskoj sve knjige na ćirilici završile na lomači. Samo manji deo kulturnog blaga koje je za vreme prošlog građanskog rata prenet u Srbiju spasen je od sigurnog uništenja - podseća Budimir.

Spasli sve što su mogli

Deo srpskog kulturnog blaga sa hrvatskog spiska završio je u privatnim kolekcijama, kako u Srbiji tako i širom sveta.
- Kada je reč o Kninu, gde sam bio direktor muzeja još za vreme rata, prijavili smo šta je sve nestalo iz Meštrovićeve zbirke. Što se našeg muzeja tiče, spasli smo sve što je moglo da se spase i to je sačekalo Hrvate kad su u "Oluji" ušli u Knin - podseća Budimir.

 

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 09:41
Da ne bude zabune SRBIJI NE TREBAJU NI EU ZLIKOVCI NI USTAŠE . To što se vlast UDVARA našim DUŠMANIMA ne znači da tako misli NAROD . ČAK JE SUPROTNO .
Subota 19.04.2014. 17:36
Smetaju vam unisteni manastiri i blago koje ste iz njih odnijeli, ali vam nisu problem unistene crkve i samostani i blaga koja ste opljackali ili unistili. Kulturno blago je vezano za prostor, prema tome ako je prije rata to isti blagi bilo u RH onda tamo i pripada
Subota 19.04.2014. 12:32
Kada vidim kako se Krvati bore za svoju drzavu (povodom rata 90-ih), i uporedim sa ovim nasim cobanima, place mi se. Oni nas tuze zbog toga, imaju preciznu analizu situacije (uz njihove lazi i okretanja SVAKE cinjenice u njihovu korist), i napadaju nas zbog tog rata, na SVAKI moguci nacin. A mi, da nas nisu tuzili za genocid, ne bi mi ni pomisljali na tu 'kontratuzbu'. Sta rade nasi pravnici, i ljudi u vladi koji su zaduzeni za to pitanje. MOLIM sve pravnike koje imaju mogucnost uticaja i 'rec' u skupstini, da se vec jednom formira komisija koja ce proceniti datu situaciju, sastaviti naplatu odstete, pitanje povracaja i prava Srba u Krvatskoj, i da vec jednom PRAVNO zgazimo te usrane koljace
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online