Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 03.04.2014.
17:52
Klix.ba A

Holbruk Tuđmanu: Sve smo pustili, ali Bosnu nećete deliti

U Međunarodnom sudu pravde završena je rasprava o međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske. Trenutno, najveća korist od ovih procesa je što su hiljade dokumenata konačno postali dostupni javnosti. Među njima je i stenogram koji otkriva kako je Ričard Holbruk, pomoćnik američkog državnog sekretara, 1995. godine upozorio Franja Tuđmana i Slobodana Miloševića da ne mogu deliti Bosnu i Hercegovinu i da nema vojnog oslobađanja istočne Slavonije.

Tuđman za sve imao podršku Amerike, ali ne za istočnu Slavoniju i BiH
 

Razgovor je vođen u Zagrebu 18. avgusta 1995. godine, nekoliko dana posle završetka akcije Oluja, kada je Holbruk krenuo u diplomatsku ofanzivu koja će rezultirati potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. S Holbrukom su bili general Vesli Klark i Piter Galbrajt, tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj.

Holbruk je u Zagreb došao posle razgovora s Miloševićem, koji mu je rekao da je spreman na pregovore i da priznaje da je istočna Slavonija deo Hrvatske, ali da to ne može javno reći. Holbrukov zadatak u Zagrebu bio je da nagovori Tuđmana da ne preduzima vojnu akciju u istočnoj Slavoniji i traži da se tu održi "status kvo" dok ne reše stvar u BiH. Razgovor se odvija neposredno pre zajedničke akcije hrvatske vojske i Armije BiH ka Banjaluci.

Kada je Tuđman govorio o hrvatsko-srpskom dogovoru, krenuo je od 1918. godine i rekao da je Jugoslavija bila u krizi otkako je osnovana, a potom prelazi na pitanje Banovine iz 1939. i podele BiH.

Tuđman: Gospodine, vi ste verovatno upoznati s kartom NATO-a i Evropske unije iz 1990. i 1993…

Klark: Ne sećam se takve mape NATO-a.

Tuđman: NATO-a ili Evropske unije. To je podela između Istoka, Rusije i Zapada.

Klark: To sasvim sigurno nije zvanični NATO-ov dokument.

Tuđman: Ne kao službeni dokument, nego strateško razmatranje, koncept…

Klark: Gospodine predsedniče, mogu vam reći da NATO nema nikakav strateški koncept te vrste. Video sam sve takve dokumente, ali ovoga tu nema.

Šušak: Ona se koristi kako bi mi bili napadani za navodne pregovore s Miloševićem. To nije naš (nejasno)...

Tuđman: To je mapa iz Brisela.

Holbruk: Molim vas, jesam li dobro shvatio o kojoj karti je reč? (...) Rekli ste da karta (salveta) koju su objavile londonske novine ne prikazuje vaše viđenje Bosne i Hercegovine i da ono što ste nacrtali Ešdaunu nije nešto što vi lično podržavate.

Tuđman: Svakako. Ipak, ja podržavam Henrija Kisindžera kad kaže "ako nismo mogli da spasimo Jugoslaviju, ne možemo da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu".

Holbruk: Znate, Kisindžer je imao mnogo ludih ideja.

Tuđman: Ali su logične.

Holbruk: On nije glup, ali govori samo u svoje ime. Hteo bih to sasvim da razjasnim, da bude sasvim jasno, da vi i Milošević nećete deliti Bosnu. To je izuzetno važno. Morate biti u stanju da kažete predsedniku Klintonu, vrlo jasno, da delite američko viđenje regiona koje uključuje Bosnu kao posebnu naciju.

Šušak: Kao posebnu državu.

Holbruk: …uniju, federaciju, razumemo se. Posebnu državu u UN-u, sa sadašnjim granicama.

Tuđman: Dragi gospodine Holbruk, nisam samo tako spomenuo sporazum iz 1939… (…) Još od sporazuma Čerčila i Staljina o 50-50 podeli interesnih sfera u bivšoj Jugoslaviji…

Galbrajt: Dopustite mi da nešto kažem, gospodine predsedniče (…). Podržavamo teritorijalni integritet Hrvatske i takođe Bosne i Hercegovine. Nešto ranije pitali ste da li bi takozvani sporazum, koji nikada nije postojao, bio prihvatljiv za SAD. Odgovor je vrlo jasan: nikad neće biti prihvatljivo za SAD. Mi jednostavnino nećemo učestvovati u podeli Bosne ni pod kakvim uslovima (….)

Holbruk: Voleo bih da neke stvari raspravimo na ličnoj osnovi. Na prvom mestu, istočnu Slavoniju i Miloševića. Rekli ste da se ništa neće dogoditi u istočnoj Slavoniji u sledećih nekoliko meseci, ali posle isteka mandata UNCRO-u mogli biste preduzeti akciju.

Tuđman: Ako ne bude napretka u pregovorima.

Holbruk: Razumem. Hteo bih da budem vrlo iskren, zato što vam je naša administracija poslednjih meseci davala različite signale o vojnim aktivnostima. U novembru smo vam tražili da ne napadate, i niste. U martu smo se složili, (?) i vi niste napali. Ali onda je rat opet počeo. A kada ste ušli u zapadnu Slavoniju, ambasador Galbrajt i ja smo shvatili strateški značaj te operacije i pritiska izvršenog na Srbe, pa smo u Vašingtonu odlučno zastupali vaš stav. Gospodine predsedniče, (…) imali ste pravo na vojnu operaciju u zapadnoj Slavoniji i ja sam to uvek branio u Vašingtonu. Sećate se da smo se sreli u Londonu i tada smo se u američkoj ambasadi sreli s potpredsednikom Gorom. Bilo je vrlo dramatično, neki su tražili da se povučete iz zapadne Slavonije, ali mi smo rekli apsolutno ne, to je vaša zemlja. Zatim smo razgovarali o vašim aktivnostima u Livanjskom polju, i tu smo vam ponovo rekli "samo napred". Javno smo rekli da smo zabrinuti, ali privatno, vi ste znali šta mi želimo. Posle toga se pojavilo pitanje Knina, Sektora Sever i Sektora Jug, Piter je bio uključen u pregovore s Babićem oko plana Z-4, bilo je mnogo konfuzije. Vi ste krenuli napred. To je bio trijumf u političkom i vojnom smislu. Jedini problem su izbeglice. (…) Ali, gospodine predsedniče, ne mogu da napravim iskorak i u istočnoj Slavoniji i u BiH istovremeno. Usput budi rečeno, primetili ste da nisam spominjao suzdržanost u Livanjskom polju, nisam spominjao suzdržanost u zapadnoj Bosni. To je druga dimenzija. Ali podvlačim vrlo, vrlo strogu liniju prema istočnoj Slavoniji. Što više nam ponudite sada, što više fleksibilnosti, suzdržanosti i liderstva pokažete svetu, to će brže Hrvatska postati deo zapadne Evrope. A tamo pripadate.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.04.2014. 18:50
Одкад је света и века, што би стари рекли, велике силе су одлучивале о судбинама малих народа. Наравно у складу са сопственим интересима.Када им је требала Југославија они су је стварали. Кад је престала потреба за Југом они су је растурили. Завади па владај, такође стара умотворина, скоро па идеална за ове просторе, мислим, лако спроводљива. А народ, који живи на тим просторима, не пита нико, нити ће га питати .
Četvrtak 03.04.2014. 21:42
Holbruk Tuđmanu: Sve smo pustili, ali Bosnu nećete deliti Ето како је настала нова НДХ! Злочинци на слободи а праведници у Хагу!
Petak 04.04.2014. 00:14
Немојте да оговарате мој ДРУГ Фрањо!!! Ја сам се са њега све договорио и ПОТПИСО све што је тражио!!! Ми смо се лепо СЛАГАЛИ јер смо били заједно у ПАРТИЈУ!!! Он ми је обећо да могу да будем председник ЈУГОСЛАВИЈУ ако продам СРБИ у БОСНУ и ХРВАТСКУ и тако је било. Ја сам био председник на ЈУГОСЛАВИЈУ од Србију и Црну гору!!! Живела ЈУГОСЛАВИЈА!!! Живела КОМУНИСТИЧКА партија ЈУГОСЛАВИЈЕ!! Доле СРПСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ!!! Живео МАРКО МИЛОШЕВИЋ!!! Живела МИРЈАНА МАРКОВИЋ!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online