Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.03.2014.
12:02
Ž. Marković - Vesti A

Snajper prekinuo dečju igru

Devetnaest godina je prošlo od ubistva srpskih devojčica Milice Lalović i Nataše Učur u sarajevskom naselju Grbavica, a za taj zločin niko nije odgovarao. Tog 11. marta 1995. godine bošnjački snajperista je sa zgrade Lorisa ubio tada desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su igrale lastiša u Ulici Rave Janković, u delu Sarajeva koje su pod kontrolom držali Srbi.

Grobovi Milice i Nataše

Osam meseci pre kraja rata na nevine devojčice pucao je, prema svedočenju Sarajke Fatime Bajramović, borac 101. brigade Armije RBiH Sejo Piskić. On je rođen 1956. godine u Gračanici, a svedoci su ispričali da se javno hvalio kako je iz snajpera ubio devojčice i još 20 Srba u naselju Grbavica.

On je navodno samo simbolično priveden, ali nikad nije procesuiran. Danas nema informacija gde se nalazi, a spekuliše se da je poginuo ili umro. Kakav je bio odnos tadašnjih vlasti takozvane RBiH prema tom događaju govori i podatak o izjavi Alije Izetbegovića koji je rekao da ubijene devojčice za njega nisu Srpkinje, već građanke Sarajeva.

Lanac komande

Iako je sudbina Seje Piskića nepoznata, uz jasne informacije da nije odgovarao za ovo zlodelo, upućeni tvrde da je on bio samo deo lanca komande i da je iz snajpera na srpska područja pucao po zadatku svog komandanta. To znači da bi za ovaj zločin morali da odgovaraju rukovodioci 101. brigade, ili oni koji su im u sistemu komandovanja bili nadređeni. Ovaj slučaj, međutim, ne postoji u pravosudnim institucijama.

Inače, devojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo, a prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema. Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu.


Na Miličinom spomeniku piše: "Posebno je voljela učiti i živjeti." Na Natašinom spomeniku je pesma: "Prerano si život izgubila, svojoj majci srce otkinula, crnoj zemlji mladost poklonila, tek stasala mladost jedna, ko jabuka nedozrela, u vihoru strašnog rata, prerano je sagorjela."


- Ko zna koliko ih je snajperista posmatrao i oko 15.30 odjeknula su dva pucnja - posvedočio je svojevremeno Milan Pavlović iz Sarajeva.


Miličini roditelji Ranko i Ljeposava Lalović ispričali su pre nekoliko godina da su iz Sarajeva izbegli prvo u Kijevo u Istočnom Sarajevu, a nakon toga u Zvornik.


- Kada nam se desila tragedija bio sam na radnoj obavezi u Famosu. Tadašnji direktor rekao je kolegi da uzme automobil da me odvezu kući. Ništa nisam slutio. Brat mi je rekao da je Milica poginula - rekao je Ranko.


Roditelji male Nataše vratili iz izbeglištva iz Vojvodine na njen nagovor.


- Pričali su da je Nataša čeznula za Sarajevom i da je tražila da se vrate kako bi se vozala tramvajem jer u Vojvodini toga nije bilo. Bila im je jedinica - ispričao je ranije Ranko Lalović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 13:55
SLUČAJ MILICE I NATAŠE NESME NIKAD DA SE ZABORAVI,TREBAJU SRESTVA INFORMISANJA TAKVE SLUČAJEVE DA SVAI SAN POMINJU I NAVODE KAKO SU POGINULE,JA LIČNO OVAJ SLUČAJ NEZNAMME ZATO SE NAMA SRBIMA DEŠAVAJU ZABORAVI,A OVAKVIH DEŠAVANJA IMA MNOGO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online