Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 10.03.2014.
20:22
Srna A

Dodik: Ako postane nepodnošljivo, Srpska ima pravo na nezavisnost!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da trenutno poštuje princip Dejtonskog sporazuma jer ne želi da bude okarakterisan kao neko ko ruši taj dokument, ali da Srpska, ako situacija postane nepodnošljiva, ima legitimno pravo da zatraži samostalnost.

Najavio da Republika Srpska u budućnosti ide ka nezavisnosti: Milorad Dodik
 

Dodik je danas u Moskvi rekao da želi što je moguće snažniju Republiku Srpsku.

"Nemamo ništa protiv Bošnjaka i Hrvata, ali smo protiv toga da nam se nameće tuđa volja", istakao je Dodik za "Glas Rusije".  On je dodao da se situacija u BiH može razvijati u dve potpuno suprotne varijante - unitarna država ili disolucija.

Krim otvara novu praksu samoopredeljenja

Dodik je rekao da će slučaj Krima stvoriti novu praksu u svetu, te da procesi samoopredjeljenja postaju sve legitimniji.

"Vidimo procese koji se dešavaju od Katalonije do Škotske", naveo je Dodik.

"Prva je stvaranje unitarne države što je povezano sa neizbežnim političkim nasiljem, pošto ne postoji saglasnost među narodima. Druga varijanta je disolucija, odnosno raspad, za šta se zalažemo mi i Hrvati, mada oni to nikada neće reći javno, dok su Bošnjaci protiv", naglasio je Dodik.

On je rekao da su to dva suprotstavljena procesa, te da će BiH u narednim godinama, očigledno, nastaviti da bude problematična država. Dodik je napomenuo da je u BiH ostalo još pola godine do izbora, ali da je izgleda neko u međunarodnoj zajednici odlučio da, pošto je sadašnju političku strukturu Republike Srpske nemoguće smeniti voljom srpskog naroda, ubaci "mekše političare koji će, budući da su oduševljeni Zapadom, potpisati šta god treba".

On je podsetio da Srpsku nisu zahvatili neredi praćeni nasiljem, ali da protesti socijalno nezaštićenih grupa stanovništva imaju svoje mesto. "Određeni centri moći opet pokušavaju da te grupe iskoriste za svoje ciljeve, tvrdeći da je to borba protiv postojećeg sistema", naglasio je Dodik. 

On je ponovio da je BiH nemoguća bez postojanja međunarodne zajednice, jer nema potencijala i unutrašnjeg konsenzusa.

Govoreći o Kosovu, predsednik Srpske naglasio da je Srpska i dalje protiv priznanja nezavisnosti Kosova, te da BiH to nije učinila zato što Srpska ne daje saglasnost.

"Republika Srpska je izabrala dugoročnu borbu za svoja prava. Jednog dana ćemo sigurno raspisati referendum, ali taj momenat treba pažljivo birati bez političkog voluntarizma i uz razumevanje ko su naši saveznici u tom procesu. Naša situacija je veoma delikatna - treba trpeti, čekati, znati odreći se mnogo čega", naveo je Dodik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 20:25
Godinama najavljujes to, a ustvari, nemas muda, da zakazes referendum.ubiras jeftine politicke pojene.
Ponedeljak 10.03.2014. 20:27
BRAVO MILORADE . UVEK PO SAVET KOD PRIJATELJA PUTINA .
Ponedeljak 10.03.2014. 20:54
Pa odavno je vec nepodnosljivo Milorade, sta cekas vise kreni sa referendumom i otcepljenjem. Nema druge solucije, sad je pravo vrijeme!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online