Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.01.2014.
18:27
vecernji.hr A

Dil Miloševića i Tuđmana: Rezervni delovi za struju

Zagrebački Večernji list objavio je transkript razgovora koji su 1999. godine vodili Franjo Tuđman i Vanja Špiljak, sin Mike Špiljka, koji je u to vreme u INA vodio unosne poslove sa naftom. Vanja Špiljak bio je “oficir za vezu” između Tuđmana i Slobodana Miloševića, koji su dogovarali da Hrvatska izveze u Srbiju industrijske proizvode u zamenu za struju.

Iz stenograma koji, je do sada bio tajna, vidi se da je Tuđman poveravao Vanji Špiljku da pokrene krajnje poverljive poslove sa Slobodanom Miloševićem.

''Imam potrebu da ti kažem da želim da si što duže na vlasti. Svi smo zadovoljni i srećni sa tobom, ja ću učiniti sve da ti ostaneš što duže ovde, jer je nama, mojim roditeljima, dobro uz tebe'', rekao je Vanja Špiljak Tuđmanu, sa kojim se redovno od devedesetih godina prošlog veka sastajao dva puta godišnje.

Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Tuđman je jednom prilikom istakao da je “sprečio građanski rat, a predlagao 1990. u Beogradu konfederaciju, znajući da bi u stvarnoj konfederaciji, gde bi Hrvatska bila svoja, imali i ekonomskih razloga”. Tuđman je Vanju Špiljka pitao i za Slobodana Miloševića, sa kojim se ovaj sastajao zbog raznih poslova, pre svega oko isporuke industrijske opreme hrvatskih firmi Srbiji, u zamenu za električnu energiju.

''Imam, ja verujem, jednu fenomenalnu ideju, došlo je do kraja, pitam te za tvoj politički stav i saglasnost i tvoje mišljenje, a ako mi kažeš da ne ide, neću dalje da se petljam, mada mislim da bi ideja bila odlična. To je posao koji smo radili godinu i po dana i sad smo došli do kraja. Naime, radi se o jednoj isporuci u Srbiji, kontra iz Srbije ka nama, a to je – tamo postoje velike termoelektrane Obrenovac, Kolubara, Đerdap i sve drugo i to je sve rađeno s opremom koja je naša, hrvatska, iz 'Končara', pre svega. I drugo, postoji tamo, isto je rađeno kod nas, dizel lokomotive koje su u kritičnoj fazi, njima fali rezervnih delova. To je nešto što postoji i mi bismo mogli izvesti oko 200 miliona dolara u naredne tri godine. Oni ne mogu platiti, para nemaju'', rekao je Šiljak Tuđmanu.

Špiljak kaže da se radi o izvozu ''teškom'' 200 do 250 miliona dolara. Direktor ''Končara'' Darinko Bago i Špiljak već su posetili Obrenovac, Kolubaru.

''Sve smo završili. Đerdap i njihov ŽTP, i njima treba puno naše opreme jer ne mogu da pokrenu lokomotive, stoje, a mogu vrlo brzo, kad bi to dobili. “Končar” bi imao zaposlenost u tri smene, tri šihte bi radio'', kaže Špiljak.

Tuđman odgovara da bi trebalo prisiliti i Beograd ''da skine Prevlaku''.

''To i zbog Crnogoraca, još uvek postavljaju to da je to teritorijalno pitanje, bezbednosno pitanje itd. Ako to skinemo, to su poslovi…'', zaključuje Franjo Tuđman.

Špiljak je konstatovao da je sa Miloševićem lepo trgovao i da bi, ukoliko dobije Tuđmanovu saglasnost, mogao da ode do Beograda. Tuđman je odgovorio da je upravo u toku uspostavljanje konzularnih odnosa Hrvatske i Srbije, i dao je zeleno svetlo da se krene u poslove sa Srbijom, navodi ''Večernji list''.

Nekoliko sedmica kasnije Vanja Špiljak je izvestio Tuđmana da Milošević pristaje na dogovor oko Prevlake. Ali, brzo nakon toga zdravstveno se stanje Franja Tuđmana naglo pogoršalo.

Ovi odnosi su naročito bili značajni s obzirom na pravosudnu dramu koja poslednjih meseci potresa Hrvatsku zbog zahteva Nemačke za izručenje Josipa Perkovića, zbog sumnje da je umešan u ubistvo političkog disidenta Stjepana Đurekovića. Sumnja se da je pravi razlog ubistva bio što je otkrio da je Vanja Špiljak umešan u razne finansijske malverzacije, a naređenje Perkoviću da se ubije Đureković dao je sam Mika Špiljak.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 19:13
Tudjman "istakao da je sprecio gradjanki rat" i stvorio "svoju" Hrvatsku (bez napomene da to u prevodu znaci: "bez Srba, ali sa srpskim zemlajma"). Hrvati su jos uvek na dnevnoj dozi medijskog halucinogena - za svaki slucaj...
Nedelja 19.01.2014. 19:08
I to je bolje bilo nego što ovi danas rade.
Nedelja 19.01.2014. 18:50
živa istina... to najbolje znaju tadašnji radnici TENT-a iz Obrenovca... u vreme najgorih sankcija i restrikcija struje po srbiji, pola hrvatske je uredno svetlelo zahvaljujući samo jednom bloku TENT-a...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online