Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.01.2014.
08:46
klix.ba A

Koja su najneobičnija imena dece u BiH?

Roditelji u Bosni i Hercegovini deci neretko daju imena po likovima iz serija, filmova, ali i po poznatim fudbalerima i ostalim uspešnim ljudima, piše portal klix.ba.

Foto: Ilustracija
 

U Sarajevu su najčešće ženska imena Amina, Sara, Fatima, Merjem, Anastazija, Marija, Hana, Amna, Ana, Ajša, Naida, Zehra, Esma i Aylina, dok se, kada je riječ o dječacima, roditelji najčešće odlučuju za imena kao što su Faruk, Arman, Abdullah, Marko, Tomislav, Teo, Bakir, Daris, Harun, Filip, Mak, Mirza, Kerim, Ammar, Ivan, Muhamed, Ali.

Poslednjih godina sve su češća imena arapskog porekla, kao što su Hatab, Rehulah, Džulejbib, Sihama, Nusrema, Hadi...

"Erblin, Jumna, Ajmona, Manara, Kalina, Dastan, Lukmann, su neka od neuobičajenih imena koje roditelji daju deci. Tako neka od najčudnijih imena za koje se roditelji u Sarajevu odlučuju su Franjčesko, Kobra, Tarzan, Klaudijo, Malena, Gordon, Herkula, Mažda, Osermando, Floki, Samson, Mandolina, Dijamant, Odisej, Gazda, Snjeguljica, Rambo, Grana, Sarajka, Valter, Drenuša, Tulje, Filippo i Anđela Starr", kazala je za Klix.ba Jasna Beba, pomoćnica načelnika Službe za opštu upravu u Opštini Centar.

U Banjaluci, prema podacima iz matičnih knjiga, dečacima se više određuju tradicionalna imena, a među imenima za devojčice češće se pojavljuju varijante karakteristične za neka druga podneblja.

Najneobičnija imena u Banjaluci su: Anđelina Srna, Neva, Nika, Iskra, Korina, Nora, Anika, Kasijana, Lav, Leon, Simon, Demijan, Nestor, Miljan, Zarije, Zaharije, Balša, Eman, Kan, Van, Evgenij, Kolja, Vasil i Amfilohije. Povremeno se u knjigama rođenih nađu i imena kao što su Jefimija ili Karađorđe.

"Najneobičnija imena u Zenici su Ameli-Irdina, Zeynep Neva, Laura-Šaha, Estrella, Lemana Minela, Dafne Nur, Meler Rania, Rejjan, Zein Abdulvait Mert, Džanan-Džan....

Neki roditelji daju imena deci prema likovima iz televizijskih serija, imenima fudbalera, pevača, kao naprimer Asi, Nika, Iman, Luna, Runa, Vedad, Adel, Edy, Arman, Denijal, Elvisi dr", istakla je za Klix.ba Alma Jeftić iz Matičnog ureda Zenica.

POVEZANE VESTI

Petak 03.01.2014. 09:39
i u banja luci daju prozapadna imena...nestaju nasa stara imena,ko milutin,milisav,marisav,branko,miladin..mihajlo;..a ova mudzahedinska imena mi se gade,nisam ih ni citao!!!!!
Petak 03.01.2014. 09:19
U Sarajevu a Sara Anastazija, Marija, Ana, ili se vracaju korenima ili zavaravaju trag da se ne zna ko su i sta su. Ili Marko Tomislav, Filip, Ivan, Cista muslimanska imena.................
Petak 03.01.2014. 12:32
ahahahah sta je bre ovo? AHAHHAHAHAHA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online