Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 29.12.2013.
10:09
Srna A

Štrbac: Šta je to ako nije genocid!?

Šta je to, ako nije genocid, kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000, koliko ih je na spisku "Veritasa", kada uništite privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i sprečavate povratak, pita direktor "Veritasa" Savo Štrbac, koji smatra da će narednu godinu obeležiti proces pred Međunarodnim sudom pravde koji se vodi po tužbama za genocid Hrvatske i Srbije i da će srpski tim pokazati da ima dovoljno dokaza za genocid nad Srbima tokom i nakon akcije "Oluja".

Narednu godinu će obeležiti proces pred Međunarodnim sudom pravde. Srpski tim će pokazati da ima dovoljno dokaza za genocid nad Srbima tokom i nakon akcije "Oluja"
 

"Srbima iz Krajine i Hrvatske je posle one nepoštene oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Hagu imperativ da sa tom našom tragedijom dođemo pred još jedan međunarodni forum, jer i to je sud UN, i da iznesemo dokaze o stradanju Srba 90-tih, a indirektno i o zločinima nad Srbima u elom 20. veku, a posebno za vreme NDH", ističe Štrbac u intervjuu Srni.

On smatra da je potpuno izvjesno da do nagodbe, odnosno uzajamnog povlačenja tužbi, neće doći, i ističe da bi, iako je teoretski još moguće, bilo krajnje neozbiljno da vlade Hrvatske i Srbiju u međuvremenu postignu dogovor o povlačenju tužbi.

"Već je pokrenut mehanizam Međunarodnog suda pravde, koji nije jednostavan. Glavni pretres je zakazan za 3. mart 2014. godine i već se zna celi raspored. Završne reči su 1. aprila, a presuda se očekuje krajem godine", podseća Štrbac, ističući da je proteranim Srbima prvenstveno stalo da se utvrdi istina.

Štrbac napominje da postoje tri mogućnosti kada je u pitanju presuda: da sud presudi da je bilo obostranog genocida, da je bio jednostran ili da ga uopšte nije bilo.

"Naš tim je uveren da ćemo uspeti da pokažemo da imamo dovoljno dokaza za genocid nad Srbima počinjen u toku i nakon akcije 'Oluja', s obzirom na broj ubijenih, prognanih i na to šta je sve učinjeno da im se uništi imovina i privatna i kolektivna i duhovna, te da im se i 18 godina od završetka rata na sve načine otežava povratak u Hrvatsku", rekao je Štrbac, koji smatra da upravo navedene karakteristike zločina počinjenog u Hrvatskoj ispunjavaju pun kapacitet definicije genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida UN.

"Najmanje što očekujemo od tog suda jeste da nam odgovori: a, šta je to ako nije genocid kad proterate više od 400.000 ljudi, koliko ih je nestalo iz Hrvatske 90-tih, ubijete više od 7.000 ljudi, koliko ih je na spisku `Veritasa` i šta je to kad uništite, opljačkate, popalite, minirate privatna imanja u Dalmaciji, Lici, Baniji, Kordunu, Zapadnoj i Istočnoj Slavoniji i kad im sprečavate povratak?", ističe Štrbac.

Govoreći u prilog potrebe da se održi proces pred Međunarodnim sudom pravde, Štrbac je ukazao na važnu činjenicu, a to je da za zločine nad Srbima u Hrvatskoj ne postoji nijedna presuda međunarodnih sudova. On je podsetio da su svi zločini protiv Hrvata "pokriveni" presudama i međunarodnog – Haškog tribunala i domaćih sudova.

Direktor "Veritasa" očekuje da će EU iduće godine konačno da se uključi u sprečavanje anticivilizacijskog referenduma protiv ćirilice u Hrvatskoj i da izvrši pritisak na hrvatsko pravosuđe da podigne optužnice i završi suđenja za brojne zločine nad Srbima.

"Još je više od 420 ekshumiranih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka srpskih žrtava i očekujemo više identifikacija, ali i ekshumacija, jer ima još 430 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba ubijeni od 1991. do 1995. godine, a na spisku nestalih su još 1.904 osobe", zaključio je Štrbac u intervjuu Srni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.12.2013. 10:58
Hrvatska fasistoidna politika ni ovim poslednjim genocidom nad Srbima iz 90-ih nikada nije bila osudjivana niti sakcionisana, zahvaljujuci upornoj podrsci njihove im saveznice "Danke Deutschland" koja sa lakocom druge sile uvlaci u svoju podrsku i zastitu hrvatskih ledja.
Nedelja 29.12.2013. 12:57
Pa zar nisi cuo, to se zove pomirenje u sklopu evropskih integracija. Samo jos fali po koji Srbokatolik tzv Hrvat da nam objasni kako je Oluja bila domovinski rat a Jasenovac zatvor komforniji od Zabele.
Nedelja 29.12.2013. 11:51
хрватска вампирска врста!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online