Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 21.12.2013.
18:13
Beta A

Crnogorac za sva vremena: Njegoš pa Milo

Potpredsednik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović ocenio je da u Crnoj Gori treba da postoji pravoslavna crkva sa sedištem u toj zemlji, a ne van nje. Predstavljajući rezultate istraživanja koje je ta partija naručila, Marović je izneo još neke vrlo zanimljive podatke o zastavi, himni, jeziku i nacionalnim herojima.

Milo Đukanović jedan od najboljih predstavnika crnogorskih vrednosti
 

Marović je na sednici Saveta DPS za praćenje realizacije stranačkog programa rekao da bi takva crkva doprinela jačanju identiteta Crne Gore kao građanske države svih koji u njoj žive.

Novinari su od Marovića mogli da čuju još i za rezultate jednog istraživanja koje je DPS poručio, a prema kojima većina ispitanika prihvata državne simbole Crne Gore - zastavu 73, a himnu 75 odsto ispitanika. Istraživanje agencije Ipsos Stratedžik, takođe, pokazalo je da 87 odsto njenih građana Crnu Goru doživljava kao svoju domovinu.

Od ispitanika sa srpskim nacionalnim osećanjem 39 odsto je navelo da im se sviđa crnogorska državna zastava. Za himnu "Oj , svijetla majska zoro", izjasnilo se 41 odsto anketiranih Srba. Himnu prihvata oko 90 odsto Crnogoraca i Bošnjaka.

Podatak istraživanja da samo osam odsto ispitanika srpske nacionalnosti veruje da je 21. maj, Dan nezavisnosti, najvažniji praznik Crne Gore, Marović je prokomentarisao ocenom da to znači da još postoji, skriveno ili transparentno, aktivan odnos negativnog stava prema nezavisnosti Crne Gore.

On je izneo i podatak da 67 odsto ispitanika smatra da Crnogorac može biti i musliman, što, po njegovom objašnjenju, potvrđuje da je crnogorska pripadnost šira od verske i nacionalne.

Na pitanje da li se crnogorski jezik razlikuje od ostalih, srpskog i hrvatskog, 49 odsto je odgovorilo da se razlikuju, a 48 odsto da se ne razlikuju.

On je kazao da su ispitanici na pitanje koju osobu smatraju najboljim predstavnikom vrednosti u Crnoj Gori, odgovorili da su to Njegoš, Milo Đukanović, Josip Broz Tito, Kralj Nikola, Sveti Petar Cetinjski, Marko Miljanov i knjaz Danilo Petrović.

POVEZANE VESTI

Subota 21.12.2013. 19:06
A Sveto Marović je "stručnjak" za istoriju Crne Gore u p.m. Političar se ne može baviti istorijom, već samo pljačkom, ponekad lažima, huškanjem i ideologijom. Naučnici budite naučnici a ne političari. A vi političari budite političari a ne naučnici. Dobih juče kalendar Crnogorski od jednog "veeeelikog Crnogorca", i u tom kalendaru nema nekih datuma kao 28.jun npr. Kako je samo jedna slika na kalendaru - Crnogorac iz vremena Petrovića u narodnoj nošnji sa barjakom, sa Zbora, ja sektaški kalendar pretvorih u vjerski, tj. pravi crkveni, tako što u crveno obilježih 28.jun a na ekser okačih staru crnogorsku kapu (sa 4S).
Nedelja 22.12.2013. 01:06
Zivio sam dugo u Njemackoj,,susretao sam tamo razne tipove...u oko su mi upali crnogorci kod kojih si mogao kupiti sve u pola cijene ,,,opljachkano i pokradeno,,,nisam vidio ni jednog Srbina iz uze Srbije,,da li je to taj crnogorski moral i tetika,,Izvinajvam se pravim crnogorcima jer znam da su medju njima lopovi uglavnom shiptari i muslimani,,ili se mozda varam,,,volio bi f me neko razuvjeri ko se vishe razumije u ovu problematiku,,Moj zakljucak je,,da crnogorci nikada nisu isli u rat zbog patriotizma nego zbog pljacke isto kao i krvati,,Dakle ,,Njegos i Milo kriminalac,,,boze me sachuvaj koje huljenje..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online