Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.12.2013.
13:42
J. Arsenović - Vesti A

Milo "pegla" odnose sa Beogradom

Predsednik crnogorske vlade Milo Đukanović početkom sledeće nedelje dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu od kada je Crna Gora 2006. napustila zajedničku državu sa Srbijom i proglasila nezavisnost. Tim povodom je napisao autorski tekst za beogradski nedeljenik "Nin" u kome, između ostalog, kaže da "nijedan potez Crna Gora nije, niti će napraviti protiv Srbije i Srba, ma gde živeli".

Milo Đukanović

"Takav potez nije bio ni priznanje Kosova. Neka se makar dobronamerni zapitaju da li je takav naš, možda surovo realističan stav, koliko-toliko pomogao da lakše dođe i do aktuelnog sporazuma između Beograd i Prištine", navodi neprikosnoveni lider Crne Gore u poslednje dve decenije.


Andrija Mandić, prvak Nove srpske demokratije, međutim, kaže da je priznavanje nezavisnosti Kosova "najsramniji čin u istoriji Crne Gore".


- Baš onaj koji je to izveo sada kreće u popravljanje odnosa. Upravo su ljudi poput Đukanovića kvarili odnose Srbije i Crne Gore i istorijska je nepravda da oni koji su najviše doprineli u narušavanju odnosa, sada učestvuju u njihovom popravljanju - navodi Mandić za "Vesti".


Nekada "dva oka u glavi" dodatno su zahladila odnose od kada je 2008. Podgorica priznala Kosovo. U svetlu novog proevropskog i dobrosusedskog kursa Vlade u Beogradu, septembra ove godine srpski premijer Ivica Dačić posetio je Podgoricu. Sada Đukanović uzvraća posetu, predstavljajući poteze Crne Gore (koje je vlast u Beogradu ranije doživela kao "zabijanje noža u leđa") uslugom otrežnjenju bratske Srbije.
 

Vučić: Đukanović poslao Arape

Uoči Đukanovićeve posete, srpski vicepremijer Aleksandar Vučić je otkrio da je Srbiju arapskim investitorima preporučio upravo crnogorski premijer.


- Za nas je jako bilo važno što je Đukanović UAE rekao nekoliko lepih reči o Srbiji. Nešto im je bilo potrebno za njihovu namensku industriju i pitali su njega sa kim da radimo i Milo je bio vrlo korektan i preporučio je nas. I nije mi on to rekao, to sam kasnije saznao od šeika Muhameda - rekao je Vučić u intervju za crnogorsku državnu televiziju. Izgradnja tržnog centra u Podgorici za sada je jedina investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori.

Čelnik jedine srpske parlamentarne stranke u crnogorskom parlamentu Andrija Mandić ističe da je dobro da Crna Gora i Srbija popravljaju međusobne odnose, ali da oni ne smeju biti u funkciji promocije ili vlasti bilo kog pojedinca.


- To je važno za nas Srbe iz Crne Gore čiji je položaj nikad gori još od kada je 1997. Đukanović napravio zaokret, odričući se Miloševića i prihvatajući novu politiku u stilu narodne "poturica gori od Turčina" - dodaje Mandić.


Đukanović je u "Ninu" napisao da "nema ugroženosti Srba u Crnoj Gori".

POVEZANE VESTI

Petak 06.12.2013. 19:19
Za nas je jako bilo važno što je Djukanović UAE rekao nekoliko lepih reči o Srbiji....kaže nam Vučić i ostade živ ! Naravno UAE je potrebna preporuka tipa Djukanovića šta će i gdje da rade !
Petak 06.12.2013. 14:16
Невјерујем пеглање је физички посао!
Nedelja 08.12.2013. 15:24
Djukanovic je istorijsko zlo vlastitog naroda !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online