Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.11.2013.
23:12
Beta A

Krajišnik: Niko nije podržavao bombardovanje Sarajeva

Svedok odbrane Momčilo Krajišnik izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da političko vođstvo bosanskih Srba nije podržavalo bombardovanje Sarajeva.

Momčilo Krajišnik: Odluka Predsedništva RS, u junu 1992, bila je da se prekine bombardovanje
 

Optužnica Karadžića (68), koji je bio predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, tereti, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.


Tribunal je Krajišnika (68), koji je bio predsednik Skupštine RS, pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog prisilnog premeštanja, deportacije i, delimično, progona Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH. Posle izdržane dve trećine kazne, odnosno 13 godina, Krajišnik je, odlukom predsednika Tribunala, 31. avgusta pušten na slobodu iz zatvora u Velikoj Britaniji.


U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger (Tieger) dokazivao je da je "političko vođstvo bosanskih Srba pozivalo na odmazdu protiv muslimanskih snaga i stanovništva u Sarajevu".


"Nikada niko nije podržavao bombardovanje Sarajeva. Naprotiv, bila je odluka Predsedništva RS, u junu 1992, da se prekine bombardovanje", odgovorio je Krajišnik. Svedok je rekao da je sada "siguran da je VRS uzvraćala na vatru iz grada", iako tokom rata "nije bio siguran" u tu tvrdnju vojske.


"Da usledi neka vrsta odmazde"

Zastupnik optužbe je, kao dokaz o svedokovoj umešanosti u napade na Sarajevo, citirao prisluškivani razgovor u kojem Krajišnik, u proleće 1995, kaže oficiru VRS da bi "neka vrsta odmazde morala uslediti" i prihvata sugestiju sagovornika da bi to trebalo biti "u gradu". U razgovoru su pominjali modifikovane avio bombe i rakete "oganj", koje je, po optužnici, VRS ispaljivala na ciljeve u Sarajevu.


Objašnjavajući da je razgovor vođen posle "strašnog napada iz Visokog na Ilijaš" i zahteva tamošnjeg srpskog stanovništva da se nešto učini, Krajišnik je rekao: "Zato sam zvao da pitam da li ima nešto jače".
 

Dokument "Varijanta A i B"

Za dokument "Varijanta A i B" kojim je Srpska demokratska stranka, u decembru 1991, naložila stvaranje srpskih opština u mestima gde su Srbi većina, ali i tamo gde su manjina, Krajišnik, kako je tvrdio, uopšte nije znao.
Taj dokument - koje tužilaštvo smatra ključnim u planu vođstva bosanskih Srba za preuzimanje vlasti i uspostavljanje zaokruženih srpskih teritorija - Krajišnik je nazvao "bespotrebnim" i "nevažnim". Tvrdio je i da nije bio primenjen u većini opština.

Krajišnik je ostao i pri iskazu da, u proleće i leto 1992, nije ništa znao o zločinima nad Muslimanima i Hrvatima, uključujući nezakonito pritvaranje hiljada civila u logore kod Prijedora, zlostavljanje, ubistva i prisilno premeštanje.


"Sigurno ja nisam znao, a nije sigurno ni Karadžić... Da je znao, sigurno bi nas obavestio", rekao je Krajišnik, dodajući da je možda čuo samo "glasine".


Za masovno ubistvo 200 Muslimana na prevoju Korićanske stijene na planini Vlašić, 21. avgusta 1992, Krajišnik je tvrdio da je saznao tek na suđenju pred Tribunalom. Kazao je da mu je u to vreme, 22. avgusta 1992. na Palama, u eksploziji granate, poginula supruga i da ga je to preokupiralo.


Krajišnik je ponovio da je zarobljavanje vojnika Unprofora s proleća 1995. bilo "očajnički pokušaj VRS da spreči NATO bombardovanje", odbacujući tvrdnju tužioca da su iza te akcije stajali politički lideri RS.


Po optužnici protiv Karadžića, VRS je, u maju i junu 1992, uzela više od 200 "plavih šlemova" UN za taoce i koristila ih kao "živi štit" u pokušaju da zaustavi vazdušne udare NATO.
 

Radovan Karadžić

Kao dokaz, tužilac Tiger je citirao više prisluškivanih telefonskih razgovora u kojima je Krajišnik, pored ostalog, uverava sagovornike iz srpske dijaspore da "plavi šlemovi" neće biti pušteni dok za njih ne bude "plaćena najviša cena". Jedan od sagovornika, prethodno mu je rekao da su "taoci najjeftinija protivavionska odbrana".


Sugerišući da je samo "relaksirao" "radikalne" sagovornike iz dijaspore, Krajišnik je tvrdio da pripadnici Unprofora nisu bili taoci, već "ratni zarobljenici". Ponovio da je to "hapšenje vojnika i prikazivanje na televiziji bilo očajnički pokušaj da se spreči bombardovanje".


"Ja mislim da je to VRS sprovela, a ako ima neki dokument da Karadžić to kaže, ja ću to povući... Ako ima dokaza da je Karadžić naredio da se hapse taoce, a ja to ne znam, mogao bih reći da je to akt odvraćanja", izjavio je svedok.


Krajišnik je rekao i da "ne veruje da bi (komandant VRS Ratko) Mladić to sproveo da je bila Karadžićeva inicijativa", podsećajući da je to bilo "vreme raskola između Karadžića i Mladića".


Krajišnik će, na kraju višednevnog svedočenja, u četvrtak jedan sat odgovarati na dodatna pitanja Karadžića, optuženog i za genocid u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online