Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.10.2013.
13:04
Đ. Barović - Vesti A

Poziv na oprost i pomirenje

U prisustvu prvih poslanika Skupštine, ali i članovi prve Vlade i Predsedništva, na Palama je održana svečana sednica prvog saziva Skupštine RS na kojoj su, pre 22 godine udareni temelji Republici Srpskoj.

Razočaran retorikom iz Sarajeva: Momčilo Krajišnik
 

Prvi predsednik Skupštine Momčilo Krajišnik je kazao da su učesnici te prve sednice stvarali "najslavniji deo istorije Srba zapadno od Drine".

- Srpski narod se tada odupro majorizaciji i potčinjavanju, te taj događaj nije ostao još jedna pobuna zabeležena u istoriji nego je postao istorijska činjenica, čime je vraćen dug srpskim precima koji su svaki put bili sprečeni da svoj pothvat krunišu uspehom. Ne treba da živimo u prošlosti, ali treba da živimo u sadašnjosti i za budućnost, jer ćemo samo tako doći do željene budućnosti - kazao je Krajišnik.

Iseljavanje i dalje traje

 

Između ostalog u Deklaraciji je izražena i zabrinutost što ni dve decenije po prestanku rata nije zaustavljen trend iseljavanja građana iz BiH.


"Na delu je umesto prisilnog etničkog čišćenja - samoprogon uzrokovan neperspektivnim opstankom na ovim prostorima. Zato apelujemo na predstavnike vlasti, kao jedine odgovorne i nadležne za ovaj problem, da se umesto međusobnog optuživanja i udvaranja militantnim krugovima iz kruga svojih birača, usredsrede prema rešavanju ekonomskih problema u zemlji", stoji u Deklaraciji. 

 

Izlaz RS na Jadran

 

U Tački 12 Deklaracije delegati prvog saziva Skupštine RS pozivaju zvaničnike RS da se obrate Savetu za implementaciju Mirovnog sporazuma i visokom predstavniku EU za BiH, kako bi se Srpskoj nadoknadilo 0,5 odsto teritorije zagarantovane Dejtonsko-Pariskim sporazumom.


"Ta nadoknada trebalo bi da bude 1/3 teritorijalnog dela izlaska BiH na Jadransko more, ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rešenje ovog problema na Konfereciji o miru u Dejtonu, a kojim bi se teritorijalna veza RS s Jadranom rešila u području Prevlake", stoji u Deklaraciji. 


Pismo Karadžića

 

U ime prvog predsednika Srpske, Radovana Karadžića, Ljiljana Zelen Karadžić, njegova supruga pročitala je i pismo učesnicima svečane sednice.


"Ne snosimo odgovornost za ovu vrstu promena. Naprotiv, možemo da budemo ponosni što smo na nedemokratske poteze odgovorili demokratskim sredstvima, uobličavanjem naše države, naše jedinice u BiH, i to zasnovane na aktima, dokumentima, najlegalnije i najlegitimnije donesenim", napisao je Karadžić u pismu.


U razgovoru za "Vesti", prvi predsednik Skupštine RS kaže da je zadovoljan činjenicom da je obeležena jedna značajna godišnjica za srpski narod, ali i to što je usvojena Deklaracija kojom je poslata jasna poruka pomirenja za sva tri naroda.


- U tački dva Deklaracije doslovce stoji: "Da bi došlo do trajnog pomirenja očekujemo od predstavnika vlasti i građana BiH iz reda sva tri naroda i sve tri konfesione grupe da umesto neiskrenog izvinjenja učine oprost za zlo koje im se u prošlosti desilo i da zatraže oprost za dela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnici, drugima učinili" - naglašava Krajišnik.


Komentarišući uglavnom negativne ocene svečane sednice od strane muslimanskih i hrvatskih političara, Krajišnik kaže da nije iznenađen, ali jeste razočaran činjenicom da je na sceni istovetna retorika onoj od pre i tokom rata u BiH, a da je sprovode upravo oni koji su "izbegli odgovornost".


- Video sam izjave Mira Lazovića, predsednika ratne Skupštine BiH i ratnog člana predsedništva BiH Ejupa Ganića povodom svečane sednice i nisam ni malo iznenađen. Reč je o političarima koji su izbegli odgovornost i umesto da budu zagovornici pomirenja oni se i dalje zalažu da se u javnosti uglavnom čuju poruke mržnje i ideje protiv kojih smo se borili od početka. Nažalost, ovakva ostrašćenost doprinosi samo još većoj destabilizaciji BiH i zasigurno ne može da doprinese suštinskom pomirenju sva tri naroda u Bosni - zaključuje Krajišnik za "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online