Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.09.2013.
19:41
Beta A

Mladić poručio: Možete opstati ili nestati

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, odbrana je u ponedeljak sugerisala da je, po padu Srebrenice jula 1995, Mladić muslimanskim borcima koji se još nisu bili predali - a ne civilima, poručio da mogu "opstati ili nestati".

Ratko Mladić

Odgovarajući na tu sugestiju branilaca, vojni veštak optužbe Ričard Batler rekao je da je to "moguća interpretacija" reči koje je Mladić uputio predstavnicima srebreničkih Muslimana tokom dva sastanka u Hotelu "Fontana" u obližnjem Bratuncu, na dan pada Srebrenice i sutradan, 11. i 12. jula 1995.


Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske i general, Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice pošto je ta vojska 11. jula zauzela enklavu koju su UN ranije proglasile za zaštićenu zonu.


Odbrana je u sudnici prikazala delove više puta viđenog filma sa dva sastanka u Hotelu "Fontana" na kojima su snimljene Mladićeve reči predstavnicima srebreničkih Muslimana da mogu "opstati ili nestati".


Mladić je, čuje se na snimku, kazao da "svima koji polože oružje garantuje život", i da "želi da pomogne civilnom stanovništvu koje nije cilje operacije VRS".


"Nema potrebe da umrete"

Da bi doneo odluku, "kao čovek i kao general", Mladić je 11. jula uveče pozvao predstavnike Muslimana da se, do sutradan ujutro, izjasne "hoćete li ost... opstati ili nestati".


"Možete opstati ili nestati", poručio je Mladić srebreničkim Muslimanima i na drugom sastanku, 12. jula ujutro, naglasivši da je "za ostanak potrebno da svi vaši vojnici predaju oružje", jer "nema potrebe da umru".

Branilac Dragan Ivetić je, tokom unakrsnog ispitivanja, pitao svedoka Batlera da li su se Mladićevo upozorenje o opstanku i nestanku moglo odnositi na muslimanske borce, kao i civile, koji se do tada nisu predali VRS, već su nastavili proboj iz obruča oko Srebrenice šumom ka Tuzli.
 

Legitimna vojna meta

Batler je, na sugestiju odbrane, ponovio da Srebrenica nije bila demilitarizovana, iako je to bilo predviđeno sporazumom kojim je aprila 1993. bila proglašena za zonu pod zašstitom UN. Potvrdio je i da je 28. divizija ABiH iz Srebrenice napadala okolna srpska sela i ubijala civile, te da je ta enklava bila "legitimna vojna meta" za VRS.

"Da, to je moguća interpretacija", prihvatio je Batler.


Tužilac Piter Mekloski pitao je zatim svog veštaka da li se, posle Mladićevog upozorenja Muslimanima da je uslov za opstanak predaja njihovih boraca, predala 28. divizija ABiH koja se probijala ka Tuzli.


Batlerov odgovor bio je odrečan, a zaštupik optužbe podsetio je da je iz Mladićevih reči proizlazilo da će Muslimani "nestati", ako se ne predaju.


"Reči su reči. Ne mogu reći šta je on mislio", prokomentarisao je Batler.


Unprofor inicirao evakuaciju

Sa sastanka u Hotelu "Fontana" 11. jula 1995. odbrana je prikazala i snimak na kojem se čuje kako se komandant holandskog bataljona Unprofora Tom Karemans pred Mladićem zalaže za evakuaciju muslimanskog stanovništva Srebrenice, pozivajući se na komandu "plavih šlemova" u Sarajevu.


Branilac Ivetić tvrdio je da je to dokaz da je "Unprofor, a ne VRS, inicirao evakuaciju", a svedok Batler je potvrdio da je utisak Unprofora, sudeći po snimku, bio da je muslimansko stanovništvo htelo da napusti Srebrenicu koja je pala u ruke VRS. Po svedoku, međutim, tema je za debatu ko je prvi izneo ideju o evakuaciji.
 

Pročitajte još:

* Oružje švercovano Muslimanima u Srebrenici

Pošto su mu branioci predočili Mladićevo pismo komandantu Unprofora Rupertu Smitu u kojem se septembra 1995. godine zalaže za sveobuhvatno primirje u celoj BiH, Batler je podsetio da su bosanski Srbi do tada već ostvarili svoje ratne ciljeve.


U to vreme - naglasio je vojni veštak optužbe - NATO je bombardovao VRS koja je gubila i teritorije na zapadu usled zajedničke ofanzive Armije BiH i Hrvatske vojske posle operacije "Oluja".


Batler je ocenio da je Mladićev poziv na sveobuhvatni prekid vatre stoga bio deo pokušaja bosanskih Srba da okončaju rat, pre no što situacija postane još gora po njih.


Posle Batlera koji će sutra završtiti svedočenje, tužioci bi, kao svog sledećeg svedoka, pred sudije trebalo da izvedu penzionisanog generala VRS Manojla Milovanovića koji je, kao načelnik Glavnog štaba VRS, bio Mladićev najbliži saradnik tokom rata u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online