Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.09.2013.
18:40
Beta A

Vojni veštak: Izdata naredba za streljanje Muslimana

U nastavku iskaza na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vojni veštak optužbe Ričard Batler izjavio je danas da je naredba vrha Vojske Republike Srpske za streljanje hiljada srebreničkih Muslimana bila izdata u noći između 11. i 12. jula 1995.

Ratko Mladić u Tribunalu
 

Po Batlerovoj proceni, koju je doneo posle analize hiljada dokumenata VRS, odluka o streljanju doneta je između dva sastanka u Bratuncu na kojima je Mladić poručio predstavnicima muslimanskog stanovništva iz Srebrenice da mogu "opstati ili nestati".

Ne precizirajući ko je naređenje izdao, Batler je sugerisao da je to morao biti general Mladić, za koga je kazao da je neposredno na terenu komandovao ofanzivom VRS na Srebrenicu.

"Naređenje da se pobiju zarobljenici izdato je između 11. jula 1995. u 22 sata, kada je završen drugi sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu i trećeg sastanka, koji je počeo u 10 sati idućeg jutra", kazao je vojni veštak tužilaštva, aludirajući na Mladićeve susrete sa predstavnicima srebreničkih Muslimana i komandantom holandskog bataljona Unprofora Tomom Karemansom.

Te sastanke, VRS je snimala, a snimak, na kojem su zabeležene Mladićeve reči da Muslimani mogu "opstati ili nestati" više puta je puštan u sudnici i uveden među dokaze. Jedan od dokaza da je naređenje za ubijanje zarobljenih bilo izdato u noći između 11. i 12. jula, po Batleru, predstavlja i tajno prisluškivani razgovor koji su sutradan uveče vodili komandant Drinskog korpusa VRS general Radislav Krstić i zapovednik specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin.

U to vreme, naznačio je ekspert tužilaštva, Borovčanin je već znao da su policajci pod njegovom komandom u skladištu u selu Kravica kod Bratunca ubili stotine muslimanskih zarobljenika. Borovčaninovo prisustvo na mestu zločina dokazano je i filmom koji je snimio beogradski novinar Zoran Petrović-Piroćanac.

Uprkos tome, kada ga u presretnutom razgovoru general Krstić pita: "Ima li problema?", Borovčanin je odgovorio negativno, posvedočio je Batler, sugerišući da su obojica znala za naređenje da zarobljenici budu ubijeni.

Generala Mladića (70), optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Po optužnici, ubistvo oko 1.000 Muslimana u Kravici bilo je prvo u nizu organizovanih pogubljenja.

Kao dokaz da je Mladić i pre sastanaka sa srebreničkim Muslimanima u hotelu Fontana, odlučio da celo stanovništvo mora napustiti Srebrenicu, Batler je citirao dokumente o mobilizaciju desetina autobusa i nabavci tona goriva za evakuaciju i presretnute razgovore samo Mladića. U jednom od tih razgovora, Mladić je 12. jula 1995 rekao: "Svi su kapitulirali i sve ćemo ih evakuisati – one koji to hoće i one koji neće".

"Uprkos izjavama VRS, postojalo je naređenje da se svi uklone iz Srebrenice", prokomentarisao je vojni veštak, naglašavajući da stanovništvo "nije imalo istinski izbor" do da ode.

Mladićeva neposredna komanda u osvajanju Srebrenice dokazana je, po Batleru, i mapom ofanzive Krivaja 95, koju je komandant VRS potpisom odobrio, a na kojoj je 12. jula 1995. napisao: "Ovo je bilo spsko i sada je srpsko".

Osvrćući se na naređenje zamenika ministra unutrašnjih poslova RS Tomislava Kovača od 10. jula 1995. da u ofanzivu na Srebrenicu budu uključene i jedinice policije s ratišta oko Trnova, uključujući i elemente MUP Srbije, odnosno Škorpione, Batler je izjavio da nije pronašao nijedan dokument koji bi potvrdio da su pripadnici MUP Srbije bili prebačeni u Srebrenicu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.09.2013. 09:29
У доказе типа - "сигуран сам,мислим,уверен сам...",не верује ни Мунира Субашић - познати "експерт" за међународно право и тероризам,тренутно на престолу као вођа "уцвељених" удовица Сребренице!Толико о валидности "експерта" Р.Батлер-а којем је ипак занимање (батлер!) из презимена много прихватљивије него војна струка!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online