Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.08.2013.
17:50
b92.net, jutarnji list A

Šeik bi da investira i u Hrvatsku

Investicioni fond iza kojeg stoji šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz Abu Dabija, želi strateško partnerstvo sa hrvatskom Petrokemijom, piše Jutarnji list.

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poslednje vreme pokazuju veliko interesovanje i za investicije u Srbiji. Dogovoreni su poslovi u oblasti poljoprivrede i odbrambene industrije, a krunu saradnje dve zemlje predstavlja Sporazum o strateškom partnerstvu Jata i Etihada, kojim je stvorena nova aviokompanija Er Srbija.
 

Jedini ozbiljan interesent za strateškog partnera kutinskoj Petrokemiji je austrijsko-abudabijska kompanija Borealis iz Linca, piše zagrebački Jutarnji koji je nezvaničnu potvrdu te informacije dobio iz dva nezavinsa izvora - jednog bliskog Borealisu, a drugog iz krugova hrvatske Vlade.

Vlada Hrvatske je inače na telefonskoj sednici u utorak donela odluku kojom je Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) dala saglasnost da učestvuje u raspisanoj dokapitalizaciji Petrokemije, tako da država zadrži ukupni udeo veći od 50 posto.

Trećom tačkom te odluke Vlada je zadužila nadležna državna tela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera Petrokemije d.d, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Republika Hrvatska će i nakon pronalaženja strateškog partnera u Petrokemiji zadržati vlasnički udeo od najmanje 25 posto plus jednu, “zlatnu” deonicu.

O tome su se Vladini pregovarači, ministar ekonomije Ivan Vrdoljak i rukovodilac Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović, dan pre usuglasili s čelnicima sindikata i boračkih udruženja, koji deluju u Petrokemiji.

Nakon pokrića gubitaka 15. jula ove godine, temeljni kapital Petrokemije iznosi 568 miliona kuna (76 miliona evra), a dokapitalizacijom bi trebalo da se poveća za 187 do 250 miliona kuna (25 do 33,5 miliona evra), od čega će država uplatiti do 94,9 miliona kuna (12,6 miliona evra).

Za koliko će novca država uspeti da proda strateškom partneru svojih oko 25 posto udela u Petrokemiji, saznaće se nakon prikupljanja ponuda.

Poslednja cena Petrokemijinih deonica na Zagrebačkoj berzi je 222 kune (30 evra), što znači da bi trenutna tržišna vrednost jedne četvrtine dokapitalizovane Petrokemije mogla biti oko 190 miliona kuna (25,4 miliona evra).

Sa 7,55 milijardi evra prihoda u 2012. Borealis je 18 puta veća kompanija od Petrokemije, a po broju zaposlenih je više nego dvostruko veća. Po dobiti se te de kompanije ne mogu ni porediti - Borealis je prošle godine imao 480 miliona evra profita, a Petrokemija 187,2 miliona kuna (25 miliona evra) gubitka.

Borealis je petrohemijski div s operacijama u 120 zemalja sveta. Sa 64 posto kapitala njegov većinski vlasnik je investicioni fond Abu Dabija Internešnel petroleum investment kompani (International Petroleum Investment Company - IPIC), a preostalih 36 posto drži austrijska naftna kompanija OMV.

Kako Jutarnji saznaje od izvora bliskog Borealisu, kutinska Petrokemija već duže vreme sarađuje s tom austrijsko abudabijskom kompanijom.

Borealis bi Petrokemiji mogao da bude poželjan strateški partner jer mu cilj nije samo zauzimanje hrvatskog tržišta nego i proizvodnja u Hrvatskoj s obzirom na to da ima veliko sopstveno tržište za distribuciju Petrokemijinih proizvoda.

POVEZANE VESTI

Subota 03.08.2013. 19:07
Posljednji put kad su arapi investirali u Hrvatsku niknula je nova džamija u Rijeci. Baš me zanima gdje će sad izgraditi džamiju?
Subota 03.08.2013. 21:33
Sudeći po fotografiji,to mora da je ljubav.Samo ne znam ko je buzerant, a ko guzerant.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online