Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 25.07.2013.
13:42
M. Roknić - Vesti A

Banija se orila od srpske pesme

U banijskom selu Mali Gradac održani su jedanaesti "Susreti na Baniji", manifestacija krajiških običaja, narodnih pesama i igara, koja je, po broju učesnika, odavno prevazišla lokalno značenje.

Razigrano: KUD iz Vrginmosta
 

I ove godine tu jedinstvenu smotru srpskog krajiškog folklora pratila je brojna publika, sa puno emocija pozdravljajući nastupe KUD-ova iz Bijelog Brda, Garešnice, Vrginmosta, Korenice, Viškova kod Rijeke i Kragujevca.

Bratske veze

Slobodan Nešić, predsednik KUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" iz Bijelog Brda ističe da su veliki prijatelji Malog Gradca, u koji dolaze svih 11 godina.
Postoji, reći će, neka hemija kod Banijaca i Slavonaca, koja ih je trajno povezala.
- Isti smo narod, mentalitet, jednako volimo šljivovicu, dobri i čestiti domaćini - nabraja Slobodan sličnosti koje su ih povezale.

Tako je već jedanaestu godinu u Malom Gradcu, srpskom selu nedaleko od Gline, koje oživi samo taj jedan letnji dan, za veliku smotru folklora i susrete komšija i rođaka, koji sada žive stotinama kilometara daleko. U to povratničko selo vratila se tek trećina njegovih predratnih stanovnika, njih dvestotine, najviše starih i bolesnih.


I ovogodišnji "Susreti na Baniji" pamtiće se po pesmama i plesovima 13 umetničkih ansambala, sa isto toliko osebujnih, rukom šivenih, narodnih nošnji. Ti su susreti, bez sumnje, svojevrstan sabor krajiških narodnih običaja, pesama i igara, a prezentovali su ih ansambli iz Banije, Korduna, Like, Slavonije, iz Kragujevca i drugih mesta u Srbiji u kojima žive oni čiji su koreni na Baniji.

Oduševili: Gosti iz Bijelog Brda
 

Mnogi redovno dolaze u Mali Gradac, da obiđu svoje rodne kuće, prisete se bosonogog detinjstva po banijskim poljima i voćnjacima, sretnu se sa rođacima i prijateljima, pa i ne čudi što je ta jedinstvena smotra folklora puna suza, smeha, pesme i nostalgije.

Pevaju kao slavuji: Članovi KUD-a iz Korenice

Definitivno je to manifestacija prepuna pomešanih osećanja, najviše onih koji samo taj "jedan letnji dan" dođu u rodno selo i otpevaju svoju omiljenu pesmu iz boljih vremena: „"Joj Mali Gradac, selo u dva reda, ni Petrinja bolje ne izgleda..." I oni znaju da ostatak godine baš niko, ni tu ni bilo koju drugu pesmu u Malom Gradcu neće zapevati. I zato su na kraju, svi zajedno, još jednom otpevali "Nema raja bez rodnoga kraja". Do sledećeg leta, kada će se družiti 12 put i tako svake godine jedan letni dan.
 

Gaje ljubav prema zavičaju: Mirjana Gruborović (druga sleva)

Mirjana Gruborović, potpredsednica Udruženja građana Krajine "Zora" iz Kragujevca, rodom je iz Malog Gradca i svake godine dolazi na svoju Baniju.


Njihovo udruženje Krajina je u malom, u njemu su Ličani, Slavonci, Kordunaši, Banijci, Bosanci, Kninjani, a sada u srcu Šumadije, kaže ona, nastoje sačuvati narodne običaje krajeva iz kojih potiču i to uspešno rade već desetu godinu.


- Potekli smo iz krševite Like, kamenite Dalmacije, slavonskih ravnica, a sada smo se okupili u srcu Šumadije, da sačuvamo baštinu krajeva iz kojih smo potekli, da ljubav koju gajimo prema svom zavičaju prenesemo na svoje potomstvo - veli Mirjana.

Četvrtak 25.07.2013. 13:56
Село моје - на свету те нема !!!
Četvrtak 25.07.2013. 14:23
Nema raja bez rodnoga kraja. Dace Bog, ako pomognemo sami sebi i intelektualno potrazimo resenja uz uvek postojecu alternativu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online