Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.04.2013.
23:34
Srna A

Proces “Merčep“: Civilima puštali struju u debelo crevo

Ankica Gašpar, svedok na suđenju Tomislavu Merčepu, rekla je da joj je 1991. godine pokojni Branko Velagić, koji je bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, ispričao da je video kako su tamo mučili njenog supruga Savu Mijića i žicom mu puštali struju u debelo crevo, kao i da je umro istog dana kada je doveden.

Tomislav Merčep
 

Gašparova je pred zagrebačkim Županijskim sudom posvedočila da je njen suprug 18. oktobra 1991. godine otišao u Kutinu po platu, ali se više nije vratio. Kasnije je saznala da je istog dana, posle mučenja, likvidiran u Pakračkoj Poljani.


"Velagić mi je pričao da je moj muž plakao i molio da ga puste, jer ništa nije kriv", rekla je Gašparova, koja je u vreme nestanka supruga radila kao daktilograf u policiji.


Branko Velagić ispričao je Gašparovoj da je u Pakračkoj Poljani bio prisiljen da ubija civile i kopa za njih rake, kao i da su zarobljenike skidali do gola, vezivali ih lancima i nakon toga zakopali, prenose hrvatski mediji.
 

Zločinac se rani sa slobode

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, ali je zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu ili po banjama gde je u junu 2011. i primio optužnicu. Letos je, takođe, zbog zdravstvenog stanja, pušten da se brani sa slobode.

Podignuta optužnica ne pokriva njegovo delovanje u Vukovaru gde je, prema podacima predstavnika Srba i nevladinih organizacija, odgovoran za odvođenje i likvidaciju nekoliko desetina Srba u leto 1991. godine, pre početka borbi za taj grad

Gašparova se prisetila da se među njenim kolegama u policiji pričalo da je jedinicom u Pakračkoj Poljani komandovao Tomislav Merčep i da su pripadnici njegove jedinice ubijali nevine ljude.


Ona je ostala pri tvrdnji da joj je suprug ubijen u Pakračkoj Poljani i nakon što je Merčepov branilac Marko Ujević predočio da se u MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih navodi da je nestao u Lipiku.


Merčepu se sudi po komandnoj odgovornosti za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila srpske nacionalnosti sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja. On odbacuje optužbe i tvrdi da nikada nije komandovao jedinicom čiji su se pripadnici nazivali "Merčepovcima".


Na suđenju se ponovo nije pojavio pripadnik MUP-ove jedinice Miro Bajramović, koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep. Sud bi zbog toga, prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, mogao odustati od njegovog ispitivanja. Suđenje će biti nastavljeno 15. aprila.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.04.2013. 08:13
НДХ 1941 - .... !!! Напред у фашистичку ЕУ ! Они су вас увек подржавали !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online