Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2012.
13:04
Đ. Barović - Vesti A

Hag "kasapi" Karadžićeve svedoke

Posle kontroverznih, oslobađajućih presuda hrvatskim generalima, Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a zatim i bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Haški tribunal nastavlja da izaziva čuđenje i u procesu protiv Radovana Karadžića.

Presuda već napisana: Radovan Karadžić
 

Uz objašnjenje da su te izjave nerelevantne za sam proces, najpre su redukovana svedočenja predsednika Saveza logoraša RS Branislava Dukića i Radojke Pandurević, žene koja je prošla najgore torture u jednom od sarajevskih kazamata, a odbijanje da se u sudnici čuje priča i o stradanju Srba tokom rata u Bosni nastavljena je kasapljenjem izjava nekadašnjeg šefa klinike ORL bolnice Koševo, dr Milana Pejića i Gorana Sikiraša iz Vogošća.

  

Sudije ne interesuje istina: Goran Sikiraš

"Vesti" su imale uvid u originalnu i skraćenu verziju svedočenja iz kojih su izbačeni delovi o napadima muslimanskih snaga na srpska sela ili civilne ciljeve.


U izjavi dr Milana Pejića koji govori o događajima pre i na početku sukoba u Sarajevu, mada je ostavljen događaj iz sredine aprila 1992. godine kada je u muslimanskom napadu na Ilidžu poginulo 12 srpskih civila, potpuno su izbrisani delovi koji govore o artiljerijskom napadu na autobusku stanicu iz oktobra te godine, zatim granatiranju bolnice Žica od strane NATO, septembra 1995, kao i granatiranju crkve u Blažuju 28. avgusta iste godine tokom svadbe, kada je jedno lice poginulo, a 55 ranjeno.

Svedok Goran Sikiraš je mnogo gore prošao kod haških "korektora", pa je tako od 32 stavki iz njegove izjave - izbačeno čak 15.

Izbrisani dokazi: Milan Pejić

Između ostalog, Sudsko veće je smatralo da je za suđenje Karadžiću potpuno nebitno što su se muslimani iživljavali uglavnom nad ženama i decom iz Sikirašovog sela Grahovište, mada je od 11 zarobljenih - devet kasnije ekshumirano na groblju Lav kod stadiona Koševo.


"Prilikom ekshumacije, konstatovano je da je svih devet zarobljenika mučeno i zverski ubijeno jer su im bile odsečene glave, a većini su nedostajali delovi tela, odnosno, udovi", deo je iz svedočenja Sikiraša koji je izbrisan!


Šef pravnog tima Radovana Karadžića, Goran Petronijević kaže da ukoliko Sudsko veće nastavi sa ovakvom praksom, odnosno ne uvede proces u zakonske okvire, suđenje bivšem predsedniku RS će postati besmisleno.


- Ne samo što se Karadžić brani u procesu u kome je već unapred proglašen krivim, već sada protiv sebe, uz tužilaštvo ima i sud koji otvoreno pokazuje da ga zločini nad Srbima uopšte ne zanimaju - ogorčen je Petronijević.
 

Sudije gore od tužilaca

Goran Petronijević kaže da je svaki od svedoka kojeg je Karadžić predložio da se pojave u sudnici važan na svoj način zato što ili direktno ruši teze optužnice ili dovodi u razumnu sumnju izjave svedoka tužilaštva.
- Ovo je sad apsurdna situacija da su svedoci Tužilaštva mogli da pričaju šta su hteli, a svedoci Karadžića zavise isključivo od volje Sudskog veća - ističe Petronijević.

  

Žrtve ubijene pa zapaljene

Redukovano je i sećanje Gorana Sikiraša na muslimanski napad sredinom 1992. godine kada su muslimanske snage zarobile desetak, mahom starijih ljudi.
"Svi zarobljeni su brutalno ubijeni i zapaljeni. Njihovi ostaci tela pronađeni su maja 2001. godine", deo je iz svedočenja koji je proglašen "nerelevantnim"...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online